Sirevi zbog kojih ćete sanjati Klunija

10/28/2010 0

Čedar (cheddar) je tradicionalni engleski dimljeni tvrdi sir oštrog ukusa s najmanje 48 odsto masti. Iz nekog razloga žene koje jedu ovaj i slične sireve kasnije sanjaju Džordža Klunija, a muškarci Anđelinu Džoli.


Iako u nekim kulturama sir okrivljuju za loše snove, naučnici znaju da jedenje sira prije spavanja može zapravo pomoći da utonete u miran san.

Pokazalo je to i istraživanje u kojem su volonteri svake noći prije spavanja jeli 20 g sira. Oko 72 posto osoba kasnije je utonulo u miran san. A među njima se 70 posto sjećalo svojih snova, koji su uglavnom bili lijepi.

Naime, sjećanje na ono što smo sanjali doktori uglavnom smatraju znakom dobrog noćnog odmora.

To što sir pomaže da ljudi bolje spavaju vjerovatno je posljedica toga što sadrži proteine i aminokiseline, poput triptofana, koji su poznati kao faktori koji podstiču pospanost.

Ipak, treba imati na umu da različiti sirevi imaju različito djelovanje na san. Plavi sirevi, kao što je Stilton, oplemenjeni kulturom Penicilliuma, uzrokuju najčudnije snove, dimljeni sirevi oštrog ukusa, poput Cheddara, uzrokuju, navodno, da češće sanjamo poznate osobe, dok nostalgične snove sa starim prijateljima i prošlošću uzrokuju sirevi kojima je dodan crveni začin annatto – Bixa orellana L.

(Intermezzo)

Ostavite komentar »