Banja Luka u korak sa Evropom

11/05/2010 0

Grad Banjaluka je u januaru 2009. godine među prvim u regionu pristupio Sporazumu gradonačelnika evropskih gradova. Prema ovom sporazumu, gradonačelnici su se, između ostalog, obavezali na izradu održivog energetskog akcionog plana razvoja grada (eng. Sustainable Energya Action Plan – SEAP).


Na današnjoj Konferencija za novinare povodom aktivnosti Administrativne službe Grada Banjaluka u cilju promocije održive energetske politike i aktivnog učešća istaknuti su napori koji se čine u cilju sprečavanja globalnog zatopljenja i negativnih posljedica klimatskih promjena.

Skupština Grada Banja Luka formirala je Savjet za klimatske promjene i usvojila Akcioni plan energetskog održivog razvoja koji daje smjernice za provođenje projekata, primjenu mjera energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Održivim energetskim akcionim planom Grada Banja Luka je predviđena realizacija preko 70 projekata koji će kao rezultat dati smanjenje emisije CO2 u Gradu Banjaluka od 20% do 2020. godine izjavila je Ljubica Milanović, šef Odsjeka za razvoj, evropske integracije i investicije.

“Energetska efikasnost je jedna od najznačajinijih odlika održivog razvoja i jedan od glavnih instrumenata koji se koristi u borbi protiv klimatskih promjena. BiH se ratifikacijom Kyoto protokola i Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama obavezala da će sprovoditi projekte u cilju smanjenja emisije stakleničkih gasova, a EU je prepoznala značaj lokalnih uprava, jer upravo one imaju ključnu ulogu u kreiranju politika u ovom pravcu”, naglasio je Petar Gvero iz Savjeta za klimatske promjene.

Savjet za klimatske promjene grada Banjaluka organizuje konferenciju “Energetski dani, Banja Luka 2010” koja će se održati od 22-24. novembra prilikom čega je predviđeno nekoliko aktivnosti.

U banjalučkoj gimnaziji realizovaće se projekat zamjene postojeće rasvjete sa LED rasvjetom, dok je u holu Banskog dvora planiran Energetski sajam gdje će se moći pogledati proizvodi i usluge komapanija iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Veoma značajan događaj na energetskim danima je konferncija na kojoj će izlagati eminentni stručnjaci, privrednici, predstavnici međunarodnih institucija, kompanija i banaka, izjavio je Slaviša Jelisić, Savjet za klimatske promjene.

(Intermezzo)

Ostavite komentar »