Dodik zbog SDS zbunio Pavića i Đokića

11/02/2010 0

Pregovori SNSD i SDS o zajedničkom nastupu na nivou BiH na kratko su u zapećak bacili pregovore SNSD, DNS i SP o nastavku koalicione saradnje na nivou Srpske.


U prilog tome ide i činjenica da su se prošlog petka na Kozari sastali „drugi timovi“ SNSD i DNS, pa je Dodika predstavljala ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Jasna Brkić, a Marka Pavića njegov zamjenik u opštini Prijedor Milenko Đaković. Mada je povod ovog susreta bio prezentacija turističkih potencijala Kozare, kako nezvanično saznajemo, neformalno se razgovaralo o nastavku stranačke saradnje. Za to vrijeme lider SNSD je u Banjaluci pregovarao sa prvim čovekom SDA Sulejmanom Tihićem, dok je Marko Pavić, kako kažu u stranci, bio „na putu“.

Jasna Brkić tvrdi da se na Kozari nije pričalo o stranačkoj saradnji, a da su predstavnici DNS, kao i ona, prisustvovali prezentaciji spomenutog projekta. Međutim, prema informacijama „EuroBlica“, predstavnici SNSD i DNS bili su na stalnoj vezi sa Dodikom i Pavićem, a atmosfera nije bila nimalo opuštena. Prema našim informacijama, nisu uspjeli da približe stavove o budućoj podjeli ministarskih mjesta u Vladi RS. Mada još niko ne želi javno da govori o pozicijama na koje računa DNS, naš izvor u SNSD tvrdi da je Pavić, „iz samo njemu znanih razloga“, pikirao Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS. Navodno, Ministarstvo saobraćaja i veza RS, koje sada posjeduju, nije im u prvom planu, „ali nije isljučeno da ga ne žele, jer na ovaj način samo tvrde pazar“.

Osim ovoga, kako saznajemo, problem je i približavanje stavova SNSD i DNS. Mada je Dodik nedavno ponudio DNS više ministarstava od dosadašnjeg jednog, Pavić se ipak pribojava da bi mogao ostati bez ove ponude u slučaju da se SNSD i DNS približe i na nivou RS. Iako Milorad Dodik i Mladen Bosić tvrde da razgovaraju samo o saradanji u zajedničkim organima, upućeni iz njihovih stranaka tvrde da će biti teško sarađivati na jednom nivou a biti politički protivnik na drugom. Ako se saradnja dvije stranke prelije i u RS, tada bi SNSD i SDS imale apsolutnu vlast.

Uloga SDS u cijeloj priči nejasna je i socijalistima.

- Ova priča sa SDS nas je potpuno zbunila. Nije još poznato koja ministarstva će tražiti SP. Sigurno je samo da informacije koje kažu da tražimo Ministarstvo porodice, omladine i sporta nisu tačne – kaže izvor „EuroBlica“ iz SP. Prema ranijim informacijama koje smo objavili, SP računa na najmanje dva ministarstva, s tim što sadašnji njihov resor – trgovina i turizam – nije prioritet. Komentare predsjednika DNS i SP, Marka Pavića i Petra Đokića, na ove navode nismo uspjeli da dobijemo, jer su cijeli dan bili nedostupni.

Mitrović favorit, ostali se sami nude

Najuži krug imena za novog mandatara za sastav Vlade RS i dalje čine dosadašnji Dodikov savjetnik Slavko Mitrović, ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović i ministar finansija RS Aleksandar Džombić. Međutim, naš sagovornik iz vrha SNSD kaže da je jedino Mitrović pravi kandidat i favorit stranke, dok su se ostali sami ponudili. Prema objašnjenju našeg izvora, Mitrović još nije prihvatio ponudu „jer je povučen čovjek i želi i dalje da ostane u sijenci“. Ako on i dalje bude odbijao funkciju, kako saznajemo, Dodik će, kada preuzme funkciju predsjednika RS, za mandatara predložiti „nekoga ko do sada nije pominjan u javnosti”.

(Intermezzo)

Ostavite komentar »