Počela policijska akcija u Brčko Distriktu

12/16/2010 0

Više od 200 policajaca iz oba BiH entiteta i Distrikta Brčko juče oko tri sata ujutro krenuli su u potragu za dilerima droge. Akcija „Skuter“ još traje, a do juče po podne u Distriktu Brčko privedena je 31 osoba.


Svi privedeni, kako je potvrđeno u policiji Distrikta Brčko, dovode se u vezu s neovlašćenom proizvodnjom i prodajom droge na području sjeveroistočne BiH. Halid Emkić, portparol brčanske policije, precizirao je da se od ukupnog broja privedenih za više od dvadesetoro sumnja da su direktno ili indirektno povezani sa proizvodnjom i dilovanjem droge na području Distrikta u posljednjih šest mjeseci.

Prema nezvaničnim informacijama, oni su u ovom periodu stavili u promet 4,5 kilograma marihuane, skanka, heroina, kokaina, ekstazija i drugih opojnih droga. Tokom akcije je, kako saznajemo, nađeno i oduzeto nekoliko ručnih bombi, pištolja i municije.

Emkić je potvrdio da je 31 osoba privedena na kriminalističko-tehničku obradu u okviru opsežne akcije sa kodnim nazivom „Skuter”, s tim da svi nakon kriminalističko-tehničke obrade neće svi biti zadržani u pritvoru.

Prema Emkićevim riječima, urađen je i pretres vozila i objekata koje koriste osumnjičeni.

- Pretreseno je 30 lokacija u Distriktu na osnovu naredbi Osnovnog suda Brčko, a pod nadzorom tužilaca brčanskog tužilaštva. U akciji je angažovano oko 200 policajaca, a iste policijske aktivnosti se sprovode na još sedam lokacija: u Bijeljini, Tuzli i Orašju – izjavio je Emkić.

Pored policijskih službenika brčanske policije, u akciji učestvuju policajci MUP RS, MUP Županije posavske i MUP Tuzlanskog kantona.

Emkić u interesu istrage nije želio da govori o detaljima jer akcija još traje. On je najavio da će u policiji Brčko Distrikta danas u 11 časova biti održana pres konferencija na kojoj će biti saopšteno više informacija o rezultatima akcije „Skuter“.

(EuroBlic)

Ostavite komentar »