Magični zmaj – za novu generaciju narkomana

02/01/2011 0

Mladi u BiH sve više koriste novu drogu pod nazivom “magični zmaj”, koja se može nabaviti putem Interneta, u kafićima, kao i naručiti na kućnu adresu.


Cijena jednog paketića, u zavisnosti od vrste arome, kreće se od osam do 24 KM odnosno od četiri do 12 evra.

Na web stranici koja prodaje drogu “magični zmaj”, koja je po sastavu mješavina sušenih biljaka i služi prvenstveno za aromatizaciju prostora, mogu se naći sve potrebne informacije o ovoj drogi, njena cijena, vrste, način kupovine, pa čak i efekat koji ima.

Nacionalni koordinator Republike Srpske (RS) za alkoholizam i narkomaniju Tatjana Maglov potvrdila je da je čula da se nova droga pojavila među mladima i da je sve popularnija – pišu “Nezavisne novine”.

Zbog opasnosti od nove vrste droge Ombudsman za djecu RS zatražio je od nadležnih institucija da ovu supstancu pod hitno uvrste na listu narkotika i zabranjenih supstanci.

Portparol ove institucije Vesna Popović upozorila je da se ta droga vrlo lako može nabaviti u slobodnoj prodaji jer nije uvrštena na listu narkotika.

“`Zmaj` ili `magični zmaj`, prema ocjeni stručnjaka, kod mladih budi interesovanje za drogama i otvara put prema zavisnosti. Sastoji se od suvog egzotičnog bilja, a mladi je koriste kao drogu u kombinaciji sa duvanom”, navela je Popovićeva.

Ovakve i slične mešavine biljaka koje se prodaju kao sredstva za aromatizaciju prostora mladi puše jer imaju efekat kao i kanabis, upozoravaju stručnjaci, dodajući da je problem što njihova konzumacija otvara put prema zavisnosti.

Iz federalne Uprave policije saopšteno je da su pripadnici policije koji su zaduženi za ovu oblast za “magičnog zmaja” čuli više informativno, ali da do sada nisu imali pljenidbe ove vrste supstance. Izvor iz policije Srpske rekao je da se do sada nisu susreli sa “magičnim zmajem”.

Prema pisanju beogradskih medija ova droga se preko Hrvatske pojavila i u Srbiji.

(Srna)

 

Ostavite komentar »