OHR-u ne treba javna debata sa rukovodstvom Srpske

02/09/2011 0

Rukovodstvo Republike Srpske ima demokratsko pravo da vodi svoju politiku i ni u čijem interesu nije da postoji bilo kakva vrsta javne debate između njenog vođstva i OHR-a, izjavio je prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Roderick Moore.


“Mislim da smo svi u istom timu i da želimo da BiH uspije i da uđe u EU i NATO. Želimo i da njeni stanovnici žive prosperitetno i u demokratiji, a najbolji pristup je da se borimo sa konkretnim izazovima s kojima se i BiH i RS suočavaju”, istakao je Moore u intervjuu za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, jasno je i da u BiH ima mnogo institucija koje ne funkcionišu kako bi trebalo, prvenstveno na državnom nivou, što je jedan od razloga zbog kojeg međunarodna zajednica još vidi potrebu da se OHR zadrži na ovim prostorima.

Moore, koji je i supervizor za Brčko, kaže da se OHR nada da će biti postignut dogovora o formiranju vlasti na nivou BiH i da ona neće biti formirana samo zbog vlasti, nego zbog zajedničkih ciljeva i interesa.

Govoreći o markiranju međuentitetske linije razgraničenja, Moore kaže da razumije frustraciju RS zato što to pitanje nije završeno ranije kao i da je zadovoljan što i EUFOR i NATO rade zajedno na tom pitanju sa predstavnicima i RS i Federacije BiH.

Kada je riječ o pitanju državne imovine, on je istakao da u OHR-u smatraju da bi rješenje tog pitanja trebalo da bude rezultat pregovora, a ne jednostranih odluka bilo entiteta ili države.

“Naše pravno mišljenje je, čak i ako bi Zakon (o državnoj imovini RS) bio promijenjen i ako bi se ovlaštenja za knjiženje imovine prenijela sa suda na izvršne organe, da bi to ipak bilo nelegalno, bespravno i bilo bi u suprotnosti sa uredbom visokog predstavnika, koja je podržana od članica Savjeta za implemenatciju mira”, dodao je Moore.

Moore je naveo da je posebno zainteresovan za vraćanje imovine Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu, te izrazio zadovoljstvio što je prošle godine potpisan protokol koji bi trebalo da dovede do vraćanja imovine.

“Prognoze su bile takve da u ovoj godini relevantne vlasti FBiH, kantona i opštine Stari Grad obezbijede sredstava za iseljenje Ekonomskog fakulteta i vraćanje te imovine SPC. Zbog političkog ćorsokaka mnogi budžeti još nisu ni usvojeni, ali mi jako želimo da se ispoštuje sporazum i vrati imovina SPC”, objasnio je Moore.

(Srna)

Ostavite komentar »