Predsjednik Clinton zadovoljan razvojem AUBiH-a

05/23/2011 0

Predstavnici Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini (AUBIH) na čelu sa predsjednikom Denisom Prcićem sastali su se sa Billom Clintonom bivšim predsjednikom SAD-a tokom njegove posjete Crnoj Gori.


U četvrtom po redu susretu u protekle dvije godine sa predsjednikom AUBiH-a, Denisom Prcićem, predsjednik Clinton je dao podršku AUBiH-u i radu sa mladim ljudima u Bosni i Hercegovini. Predsjednik AUBiH-a Denis Prcić sa svoje je strane zahvalio predsjedniku Clintonu na naporima koje ulaže na planu razvoja euro – atlantskih intergracija cijele regije, ali i unaprijeđenja međusobne saradnje zemalja Jugoistočne Evrope, naglasivši značaj razvoja obrazovanja kao strateški bitne odrednice za dugoročni napredak Bosne i Hercegovine i regije u cjelini.

Predsjednik Clinton je bio zaintresovan da čuje mišljenje predstavnika AUBiH-a o trenutnoj situaciji u BiH uz izražavanje nade da će BiH i cijeli region ubrzo krenuti naprijed prema EU i NATO-u. Predsjednik Prcić je Clintonu iznjeo svoje viđenje trenutne situacije kao i da akcenat djelovanja treba usmjeriti ka mladim ljudima koji će kroz kvalitetno obrazovanje biti u stanju prevazići trenutne probleme.

Predsjednik AUBiH-a Denis Prcić je informisao predsjednika Clintona o aktivnostima Američkog univerziteta u BiH kao i razvojnim planovima koji su vezani za regiju. Predsjednik Clinton je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim uspjehom AUBiH-a, te ponovio svoju kontinuiranu podršku ovom Univerzitetu.

Denis Prcić je inače član Clintonove Globalne Inicijative, nevladine organizacije koju je osnovao bivši američki predsjednik, a koja se bavi raznim vidovima pomoći ugroženim kategorijama stanovništva.

Isti dan u Budvi, predsjednik Klinton je otvorio Konferenciju „Balkan Networking for Social Empowerment of South Eastern Europe“ (Balkanska inicijativa za jačanje društva jugoistočne Evrope). Skupu su prisustvovali bivši i sadašnji šefovi država i vlada regije Mile Đukanović, Stipe Mesić, te Milan Kučan. Predsjednik Clinton se sastao i sa ministrom vanjskih poslova BiH, Svenom Alkalajem.

Organizatori skupa bili su Vlada Crne Gore na čelu sa premijerom Igorom Lukšićem i Atlas Grupa, čiji je predsjednik Duško Knežević.

Predstavnici AUBiH-a održali su sastanke i sa ministrima prosvjete, vanjskih poslova i odbrane Crne Gore kako bi ih upoznali o inicijativi otvaranja Američkog univerziteta u ovoj zemlji.

(Intermezzo)

Ostavite komentar »