Svečano otvoren Međunarodni ljetni festival “Počitelj 2011″

07/02/2011 0

U Počitelju je u petak naveče svečano otvoren Međunarodni ljetni festival “Počitelj 2011″.


 

Ovo je četvrti po redu festival “Počiteljsko ljeto”, a od ove je godine dobio prefiks međunarodni. Festival traje do 9. jula, a organizuje ga “Udruženje za potporu razvitka turizma i kulturno-povijesnog naslijeđa hercegovačkog kraja Počitelj”.

Festival je otvorio Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, grada partnera i prijatelja Festivala i Počitelja. Bandić je u svom govoru podsjetio kako je “BiH neponovljiva zemlja u svojoj multikulturalnosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti”.

“Uspjeli su to razbiti u paramparčad i sada se to sastavlja kao lego kocke, pomalo ali sigurno”, kazao je Bandić, obećavši da će “kao sin ovog kraja i kao prijatelj BiH” i iduće godine doći u Počitelj.

Prisutnima su se obratili i Smiljan Vidić, načelnik Čapljine, Ivan Sivrić, izaslanik predsjednika Vlade HNŽ-a, umjetnica Mirsada Baljić, te Satko Bitanga, direktor Festivala.

Po završetku svečane ceremonije otvorena je izložba “Slikom za Počitelj” umjetnika iz 12 zemalja, a nakon toga je izveden mjuzikl “Ja, mahaluša”, autorice Indire Kučuk Sorguč i režija Mirele Trepanić. Na kraju večeri upriličen je vatromet s kula i zidina Počitelja.

Tokom Međunarodnog ljetnog festivala “Počitelj 2011″ održaće se niz kulturnih događaja. Tako će biti organizovani brojni okrugli stolovi, predstave, filmski vikend, zatim pjesničko veče posvećeno Nikoli Šopu, promocija romana “Jevrejsko groblje” Enesa Karića, koncert posvećen Adiju Lukovcu te Veče sevdaha posvećeno Zaimu Imamoviću.

Na svečanom zatvaranju festivala biće dodijeljene zahvalnica i plakete sponzorima, donatorima i sudionicima u programu.

Završno druženje svih sudionika Festivala održaće se uz cjelovečernji koncert Nedžada Salkovića posvećen Počitelju i Zaimu Imamoviću. Na koncertu će nastupiti Nedžad Salković i njegovi specijalni gosti.

Većina festivalskih događaja biće održana u nedavno obnovljenom Multimedijalnom centru “Han”.

(Fena)

Ostavite komentar »