Budite zdravi – jedite med

08/08/2011 0

Pod motom “Budite zdravi – jedite med”, u Bijeljini su počeli “Dani meda Semberije, tradicionalna manifestacija koja je okupila pčelare iz Semberije, Dervente, sa Ozrena i Romanije.


Ukupno osam izlagača predstavilo je svoje proizvode u malom parku na Gradskom trgu. Na njihovim štandovima se, pored meda, nalaze i ostali pčelinji proizvodi – polen, propolis, mliječ, propolis kapi, vosak, te kozmetički proizvodi na bazi meda i bilja.

Ove godine je manje izlagača nego ranije zbog loše godine za pčelare.

“Prošla godina je za pčelare ocijenjena kao katastrofalna i mislili smo da se neće ponoviti, ali se ponovila”, naveo je predsjednik Udruženja pčelara “Semberija” Budimir Gavrić.

Pčelari se suočavaju i sa problemom prodaje nekvalitetnog meda i ostalih proizvoda od meda, te Gavrić upozorava da se pri kupovini ovog proizvoda mora naći provjeren pčelar u koga potrošač treba da stekne povjerenje.

Cilj manifestacije “Dani meda Semberije”, koja se održava sedmi put u toku Pantelinskih svečanosti, jeste da se med i ostali pčelinji proizvodi približe potrošačima i da se utiče na naviku građana da koriste med svakodnevno.

Nažalost, kako ističu pčelari, ljudi jedu med samo kada se razbole, iako je poznato da su pčelinji proizvodi prirodni antibiotici i da čuvaju imuniteta.

“Dani meda Semberije” završavaju se sutra, 9. avgusta, a organizaciju manifestacije i ove godine je pomogla Administrativna služba opštine Bijeljina.

(Srna)

Ostavite komentar »