Hag uništavao lične stvari žrtava

08/12/2011 0

Tim britanskih i bosanskih advokata će ispitati optužbe da je haško tužilaštvo uništilo lične stvari ljudi ubijenih u Srebrenici 1995.


Organizacije, koje zastupaju porodice žrtava, optužili su Tribunal za uništavanje stvari uzetih na poprištima masakra i odnijetih u Holandiju kao dokazi.

“Sada smo u preliminarnoj fazi. Još pokušavamo da otkrijemo činjenice”, rekao je britanski advokat Hju Merser na konerenciji za novinare u Sarajevu, prenio je AFP.

Merser, koji je u timu britanskih i bosanskih advokata zaduženih za ovaj slučaj, rekao je i da će istražitelji sarađivati sa tužilaštvom u Hagu kako bi se utvrdilo da li je neki od predmeta uništen, preneo je AFP.

“Majke žele da budu sigurne da te stvari, te uspomene, nisu izgubljene”, rekao je Merser i dodao da bi “neko trebalo bude odgovoran” u slučaju da su stvari uništene.

Bosanski advokat Damir Alić kazao je da je Haški tribunal već rekao timu istražitelja da nijedan predmet koji se koristi pred sudom nije uništen.

“Ali mi govorimo o onim uništenim stvarima koje nisu korišćene” kao dokazi, rekao je Alić.

Porodice žrtava u Srebrenici se nadaju da će “ti artefakti biti dio budućeg muzeja”, kazao je Merser.

“Uništili su naše suvenire, poslednju vezu sa ubijenim muškarcima i djecom”, rekla je predsjednica udruženja “Majke Srebrenice” Hajra Ćatić.

(Intermezzo/Tanjug)

Ostavite komentar »