Žurnal objavljio “zabranjene” imovinske kartone političara

08/08/2011 0

Na web stranici Žurnala možete pristupiti podacima iz Izjava o imovinskom stanju zvaničnika, sklonjenih sa web stranice Centralne izborne komisije BiH


Na službenoj stranici Centralne izborne komisije BiH (CIK), u rubrici gdje su bile objavljene Izjave o imovini bh zvaničnika, od 4. avgusta stoji obavještenje: “privremeno nedostupni dokumenti”. Nakon detaljnog istraživanja Žurnala, “privremeno” baš i nije najadekvatniji termin za period o kojem će najvjerovatnije biti riječ. Podaci su uklonjeni po nalogu Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, upućenom CIK-u 29. jula a zbog zaštite privatnosti političara.

U pojašnjenju koje je direktor Agencije, Petar Kovačević dao Žurnalu, rečeno je kako je mjera koju su naložili isključivo namjera da ispoštuju Zakon o zaštiti ličnih podataka. Međutim, već je sasvim jasno da CIK više nikada na svojoj stranici neće objaviti podatke u dosadašnjoj formi niti će građanima ti podaci biti javno dostupni, izuzev ako se ne upuste u administrativne peripetije sa CIK-om pa podatke zatraže po Zakonu o slobodi pristupa informacija.

U međuvremenu je odluka Agencije izazvala javnu polemiku. Međutim, izuzev oštrije reakcije medija i osude iz Transparency internationala u BiH, ništa se značajnije nije dogodilo. Rubrika na web stranici CIK-a, predviđena za imovinske kartone političara i dalje je prazna.

U Agenciji tvrde da njihova odluka nije rezultat političkog pritiska, odnosno težnji pojedinaca da prikriju koliko je njihov imovinski karton postao “deblji” otkako se bave politikom.

Već je sasvim izvjesno da bi javna polemika o ovom pitanju mogla da završi kao i brojne slične: dok se građani ne “umore” i ne “naviknu na novu situaciju”.

Zato je redakcija Žurnala odlučila na svojoj web stranici objaviti “zabranjene dokumente”. Prethodno smo se konsultirali s pravnim stručnjacima, institucijama, i rezultat Žurnalovog istraživanja je sljedeći: pravni kontekst u kojem se vodi polemika o ovoj priči toliko je razuđen i neusaglašen da za sada ne postoji zakonska prepreka da, u interesu javnosti, pomenute dokumente objavimo.

(Zutnal.info/Intermzzo)

Ostavite komentar »