Bojan Radun: Fruktal ćemo širiti i izvan regiona

09/10/2011 0
Bojan Radun: Fruktal ćemo širiti i izvan regiona

 

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije dala je saglasnost kompaniji Nektar iz Bačke Palanke za preuzimaje slovenačkog Fruktala.

Ovu dozvolu srpska kompanija bi u narednom periodu trebalo da dobije i u ostalim državama u regionu u kojima obe firme posluju, u Sloveniji, Makedoniji, BiH i Hrvatskoj.

Naša komisija je bila najbrža. U nekim od ostalih zemalja će procedure izdavanja dozvole trajati možda duže, u nekima ne, ali važno je da sve ide svojim tokom – izjavio je Bojan Radun, direktor Nektara.

Inače, srpska kompanija je slovenačku fabriku sokova kupila od „Pivovarne Laško“ krajem jula za 50 miliona evra. Ugovor je predvidio plaćanje 35,3 miliona evra za kupovinu 93,7 odsto akcija, ali je preuzeta obaveza da budu otkupljene i ostale akcije od malih akcionara i izmireni dugovi „Fruktala“, koji iznose nešto više od 13 miliona evra.

Po preuzimanju „Fruktala“, prioritet vlasnika je da „Nektar“ i slovenačka fabrika sokova zajedno osnaže kao grupa.

Prije svega, želimo da vratimo ugled „Fruktala“ u regionu kakav je ova kompanija nekada uživala. A kada to postignemo, krećemo u širenje poslovanja van granica ovog regiona – kaže Radun.

Radun je ranije rekao da će „Nektar“ zadržati fabrike „Fruktala“ u mestima Ajdovščina i Kamnik i razvijati proizvodnju voća u Sloveniji, a koristiće i voće iz Srbije koje „Fruktal“ nije kupovao poslednjih 10 godina.

Komisija je u skraćenom postupku odobrila tržišnu koncentraciju i donela rješenje 5. septembra. „Nektar“ je prema tom rješenju bio u obavezi da uplati 2,6 miliona dinara na račun Komisije za zaštitu konkurencije kao naknadu za izdavanje rješenja o odobrenju koncentracije.

Nektar je u posljednje tri godine imao stabilne prihode, koji su dostizali 60 do 70 miliona evra godišnje, dok je dobit nakon oporezivanja iznosila između devet i 12 miliona evra. Prihodi „Fruktala“ su u 2010. dostigli 56 miliona evra, a dobit poslije oporezivanja iznosila je nešto manje od pet miliona evra.

Među 15 najvećih u Evropi

Formalno preuzimanje, kako je ranije saopšteno, trebalo bi da bude završeno do oktobra, a očekuje se da će kompanija, koja će biti stvorena konsolidacijom ove dvije fabrike, imati prodaju veću od 140 miliona evra, što je može uvesti u grupu 15 najvećih proizvođača sokova i napitaka u Evropi.

Related posts:

Ostavite komentar »