Ivo Josipović: Hrvatska nije izašla iz krize i onome kome to nije jasno nije mjesto u politici

09/10/2011 0
Ivo Josipović: Hrvatska nije izašla iz krize i onome kome to nije jasno nije mjesto u politici

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović rekao je danas kako je očito da Hrvatska nije izašla iz krize te da ga ne ohrabruje privredni rast od 0,8 posto.

“Hrvatska je još u krizi i onome kome to nije jasno vjerojatno nije mjesto u privredi i u politici. Suočimo se s tim, to je notorna činjenica i radimo da se to promijeni”, rekao je predsjednik Josipović u intervjuu za Media servis.

Za rast od 0,8 posto rekao je da je “to daleko premalo”, podsjetivši kako je “baza za privredni rast bio jedan vrlo ozbiljni pad hrvatske ekonomije”.

Smatra kako u idućem periodu, koja god vlada bila, mora sve svoje snage koncentrisati na privredni rast i otvaranje radnih mjesta. “Mislim da to mora biti suština predizborne kampanje”, rekao je Josipović dodavši kako su neimaština, slaba ekonomija i moguća stagnacija sada glavne opasnosti za hrvatsko društvo.

Na pitanje zašto ga se gura u predizbornu kampanju Josipović je rekao kako se radi o “unikatnoj strategiji koja će vjerojatno ući u antologiju političkog marketinga – da polemizirate, ne sa svojim suparnikom na izborima, nego s nekim tko ne ide na izbore i u ustavnom smislu je ustavni partner u obnašanju vlasti”. Drži kako je to odabir premijerke Jadranke Kosor i njezinih savjetnika te da će se na kraju vidjeti što će biti rezultat svega toga.

U šali je rekao kako predstojeće izbore dočekuje, i želio bi ih promatrati “kao gledalac na fudbalskoj utakmici”"A što se onda događa, jedan od glavnih igrača utrčava i mene, koji bi htio gledati utakmicu i grickati kikiriki, uvlači na teren da igram – i to još za suprotnu ekipu”, rekao je Josipović ocijenivši to vrlo egzotičnim.

“To je stvar odabira i političke procjene, a za jedno tri mjeseca će se vidjeti koliko je to dobro, korisno i koliko to građani honoriraju”, kazao je.

Josipović smatra kako građani u predizbornoj kampanji očekuju da svi sudionici ponude odgovor na tešku krizu u kojoj se nalazimo.

Na pitanje hoće li sukob između premijerke Jadranke Kosor i srbijanskog predsjednika Borisa Tadića uticati na dobre odnose između dvije zemlje, Josipović je odgovorio da ne bi smio, jer je u prvom redu Hrvatskoj u interesu da se odnosi sa susjedima sređuju, pogotovo što u krugu otvorenih pitanja ima onih koji su elementarno humane naravi – poput pronalaženja nestalih osoba i imovinskih pitanja. “Svako zaoštravanje odnosa sa susjedima nas udaljuje od rješavanja tih problema”, kazao je dodavši kako je i Srbiji u interesu da s Hrvatskom sredi odnose. “Nadam se da s obje strane granice svi razumijemo koliko su nam važni međusobni odnosi i da ćemo činiti sve da se oni ne pokvare radi trenutne predizborne groznice”, kazao je Josipović.

Upitan o pozdravima nepravomoćno osuđenim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, hrvatski predsjednik ocijenio je kako to šteti Hrvatskoj, ali i generalima. Podsjetio je kako je hrvatska Vlada, što misli da je u redu, sukladno međunarodnom pravu i međunarodnim obavezama učinila sve da se generali izruče te mu se sada “zaista čini licemjernim ih onda koristiti za prilično jeftine političke bodove”. Predsjednik Josipović drži kako treba držati do dostojanstva i generala i države te međunarodnog pravosuđa.

Komentirajući najavu mogućeg uključenja u predizbornu utakmicu guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog, predsjednik Josipović rekao je kako je to njegov odabir. “Hrvatska je demokratska zemlja u kojoj se svatko može uključiti u kampanju”, kazao je predsjednik ocjenivši kako s mjesta guvernera HNB-a ne treba voditi kampanju.

Upitan kako komentira oporbene kritike da premijerka Kosor često obilazi Hrvatsku i reže vrpce, Josipović je kazao kako je to stvar mjere te da je nemoguće razdvojiti funkciju predsjednice Vlade i stranke. “Na premijerki Kosor je odgovornost da nađe pravu mjeru između javnih funkcija koje obnaša i stranačkih interesa. Najbolji sudac će biti javnost”, kazao je.

Related posts:

Ostavite komentar »