Preskupa gradnja zatvora u Istočnom Sarajevu

09/12/2011 0
Preskupa gradnja zatvora u Istočnom Sarajevu

Za izgradnju državnog zatvora u Istočnom Sarajevu biće utrošeno, umjesto 20, gotovo 40 miliona evra, zbog čega su se predstavnici Republike Srpske povukli iz organa za praćenje izgradnje

Predstavnici Republike Srpske više ne učestvuju u izgradnji državnog zatvora, koji se već odavno gradi na području Istočnog Sarajeva, a razlog su neplanirano veliki troškovi gradnje, koji, prema nekim informacijama, dostižu 40 miliona evra – potvrdio je Srni ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman.

“Više ne učestvujemo u radu organa koji su nadležni za praćenje izgradnje državnog zatvora na nivou BiH zbog toga što već godinu dana tražimo od institucija BiH da nam dostave finansijski izvještaj i izvještaj o radu. O izgradnji tog zatvora već dugo ne dobijamo nikakve informacije” – ističe Selman i objašnjava da je taj projekat preskup.

Prema njegovim riječima, gradnja je prevazišla ono zbog čega je zamišljen i zbog čega je odobren. Neke informacije govore da će izgradnja tog zatvora koštati umjesto 20 miliona evra, koliko je prvobitno bilo predviđeno, dvostruko više – čak 40 miliona evra!

Zbog toga Vlada Republike Srpske traži od institucija BiH odgovore na brojna pitanja – na koji način su prikupljena dosadašnja sredstva, kako su utrošena, ko je odobrio utrošak tih sredstava. Interesantno je, takođe, i ko je odobrio glavni projekat i zbog čega se i na osnovu čije odluke odustalo od prvog projekta za koji su entiteti dali po milion maraka.

Kada dobiju odgovore na sva ta pitanja, predstavnici Republike Srpske vratiće se na svoje ranije pozicije u organe nadležne za izgradnju tog zatvora. Jer, kako reče ministar Selman, Republika Srpska nije protiv izgradnje tog zatvora, već je protiv načina na koji se to sada radi i protiv toga kako se troši novac.

Činjenica je da je takav zatvor već odavno potreban pravosudnim institucijama BiH, pogotovo onim u Federaciji BiH, kako se ne bi dešavalo da ono koji su osuđeni često i za najteža krivična djela nemaju mjesta u zatvorima, pa slobodno šetaju ulicama gradova.

Kada se u 2013. godini u potpunosti završi taj objekat na gotovo 24 000 metara kvadratnih, moći će da se smjesti 350 zatvorenika u jednokrevetnim ćelijama izgrađenim prema najvišim evropskim i svjetskim standardima.

Mnoge nevladine organizacije koje se brinu o zaštiti ljudskih prava i koje kontrolišu uslove smještaja i boravka zatvorenika u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija u ovom objektu sigurno neće imati primjedbi. U njihovim izvještajima često su mogle da se vide negativne ocjene koje su uglavnom dobijali zatvori u Federaciji BiH.

Među ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija u Republici Srpskoj najlošije ocjene dobijao je zatvor u Doboju. Međutim, prema riječima Selmana, sada je mnogo bolja situacija i u tom zatvoru.

“Prije dva mjeseca kod mene su bili predstavnici Međunarodnog crvenog krsta i rekli su mi da više nema potrebe da redovno posjećuju zatvore u Republici Srpskoj, jer je situacija znatno poboljšana. Oni smatraju da je u toku posljednjih nekoliko godina ostvaren veliki napredak u poboljšanju uslova za smještaj i boravak zatvorenika, tako da će samo povremeno, jednom ili eventualno dva puta godišnje, posjećivati zatvore u Republici Srpskoj” – rekao je Selman Srni.

On napominje da je stanje u zatvorima sada mnogo bolje, jer je uloženo više od deset miliona maraka u poboljšanje uslova, dogradnju i proširenje smještajnih kapaciteta u skoro svim ustanovama za izvršenje sankcija u Republici Srpskoj.

Selman nagalašava da je Republika Srpska u toj oblasti već dostigla standarde EU.

Nova zatvorska odjeljenja napravljena su u zatvorima u Doboju i u Foči. Trenutno se proširuje zatvor u Banjaluci. Sa tim investicionim ulaganjima ustanove za izvršenje sankcija u Republici Srpskoj dobile su više od 300 novih mjesta za smještaj zatvorenika. Tako je Republika Srpska jedina zemlja u okruženju koja nema problema sa smještajem zatvorenika.

U šest zatvora u Republici Srpskoj kaznu trenutno izdržava više od hiljadu osuđenih. U tim ustanovama ima još dovoljno slobodnog mjesta tako da se ne može desiti da osuđenici slobodno šetaju ulicama gradova.

(Vukan Dubočanin za Srnu)

Related posts:

Ostavite komentar »