Akcijske cijene u toku praznika

04/19/2013 0
Akcijske cijene u toku praznika

Za predstojeće praznike u tržnim centrima u Srpskoj cijene velikog broja osnovnih životnih namirnica biće niže i do 40 odsto, što je obradovalo mnoga domaćinstva, posebno ona sa niskim primanjima.

Odluku tržnih centara da se odreknu dijela dobiti od prodaje određenih artikala i pojeftine proizvode pozdravili su i predstavnici udruženja potrošača, koji ističu da su niže cijene neophodne zbog toga što je hrana u RS dosta skuplja u odnosu na region, pa čak i ako se poredi sa nekim zemljama EU.

Namirnice u Srbiji jeftinije su za 15 odsto nego u RS, a u Makedoniji za čak 24 odsto. Hrvatska, čiji stanovnici imaju znatno viša primanja nego naši, nerijetko je jeftinija pa se meso u Zagrebu moglo kupiti za manje novca nego u Banjaluci – istakao je generalni sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović i naglasio da je za svaku pohvalu inicijativa Ministarstva trgovine i turizma RS da pred praznike budu snižene cijene koje bi, prema njegovim riječima, trebalo da budu zadržane tokom cijele godine.

U tržnom centru “Merkator” istakli su da će u svojim prodajnim jedinicama u Banjaluci, Gradišci, Brčkom, Kotor Varošu i Laktašima povodom predstojećih praznika imati bogatu akcijsku ponudu.

Popusti će biti do 40 odsto, tako da će kupci moći da iskombinuju namirnice za pripremanje praznične trpeze – kazali su u “Merkatoru”.

U tržnom centru “Tempo” u Banjaluci rekli su da će sve namirnice koje su potrebne za prazničnu trpezu, od jaja, mesa, pića, biti jeftinije do 30 odsto.

Sva posna i mrsna hrana biće jeftinija od 22. aprila do 5. maja – rekli su u “Tempu” i dodali da će imati i produženu vikend akciju sa sniženjima od 40 odsto.

U tržnim centrima u Banjaluci cijene jaja se razlikuju u zavisnosti od klase, pa je tako za deset komada M i S klase potrebno 2,65 maraka, dok jaja A klase koštaju 1,75 maraka.

Kada je u pitanju voće, kilogram banana košta 2,15 maraka, narandži 1,80, a cijene jabuka se kreću između 1,65 i 2,1 KM. Za kilogram krompira Banjalučani moraju izdvojiti između 1,25 i 1,35 KM, crveni luk je 1,15, a bijeli 5,8 maraka.

Litar ulja košta 3,5 maraka, sokovi od 1,5 do tri, litar kisele vode 0,72 marke, dok se vina mogu naći po cijeni od 3,99 pa naviše – kažu trgovci i dodaju da je za kilogram teletine potrebno 19,95 maraka, svinjetine 8,65, dok se cijena piletina kreće između četiri i pet maraka za kilogram.

I većina trgovaca u Doboju pred Vaskrs će sniziti cijene.

Cijena jaja je na nivou prošlogodišnje. U zavisnosti od klase, kreću se od 25 do 30 feninga po komadu, dok boja za jaja košta deset feninga. Kilogram svježe prasetine je deset maraka, junetine od 11 do 13, dok je kilogram teletine oko 17 KM. Piletina je između pet i sedam maraka – kažu trgovci u Doboju.

U srbačkim tržnim centrima kažu da trenutno promovišu akcije sniženja, ali da ne mogu prognozirati do kada će cijene biti niže.

To uglavnom zavisi od dobavljača, naročito onih koji nam dostavljaju brašno. Ako dođe do njihovog rasta, i mi smo prinuđeni da podižemo cijene. Za sada imamo najjeftiniji hljeb od jedne KM, a pojeftinio je i šećer, dok su mlijeko, riba i neke mesne prerađevine sada dostupni na akcijama ili do isteka zaliha – kažu u prodajnom centru “Mane komerc”.

U trebinjskom “Intereksu” naglašavaju da će sa sniženjima početi dan-dva uoči 1. maja, kada se očekuju i nešto brojniji posjetioci. Slično je i tržnom centru “Maksi”.

Trebinjci ističu da se nadaju popustima, posebno onim tokom vikenda i naglašavaju da je najvažnije da osnovne životne namirnice pojeftine.

(Glas Srpske/Intermezzo)

Ostavite komentar »