Banjaluka:Obnova Kastela u devet faza

04/15/2013 0
Banjaluka:Obnova Kastela u devet faza
Počela sanacija čuvenog, ali urušenog simbola banjaluke – tvrđave Kastel. Obnova u devet faza, za sanaciju potrebno oko 70 miliona KM

Dugoočekivana rekonstrukcija jednog od najvećih simbola Banjaluke, tvrđave Kastel, počela je nedavno, a lijepo vrijeme dodatno utiče da se radovi odvijaju ubrzanim tempom. Sanacija je povjerena preduzeću “Porobić” iz Trebinja, čiji radnici su nekoliko mjeseci pripremali zahtjevan proces rekonstrukcije jednog od najpoznatijih kulturno-istorijskih spomenika u Bosni i Hercegovini, dok je nadgledanje povjereno banjalučkom Zavodu za izgradnju.

Predviđeno je da sanaciju završimo u roku od dvije godine, ali mislim da ćemo završiti i prije roka, otprilike za godinu dana. Počeli smo sa sanacijom zgrade muzeja i bedema u prvoj fazi, a potom će uslijediti druga faza, u kojoj ćemo rekonstruisati kapiju i dio zidina – rekao je za “Novosti” arhitekta u preduzeću “Porobić” iz Trebinja, Zoran Porobić.

Podsjetimo, za obnovu banjalučke tvrđave Kastel iz pretpristupnih fondova EU izdvojeno je 2,5 miliona evra, dok je za izradu tehničke dokumentacije potrošeno 1,5 miliona maraka. To je samo dio potrebnih sredstava za sanaciju banjalučke tvrđave, jer je njena obnova podijeljena u devet celina, od kojih je svaka posebna investicija. Sredstva koja je obezbijedila EU dovoljna su za prvu fazu izgradnje istorijskog muzeja, a pored toga, planirano je da budu sanirane i dvije kule i dio zidina Kastela.

Pretpostavlja se da će za potpunu sanaciju biti potrebno između 60 i 70 miliona maraka. Prema idejnom rješenju, u okviru rekonstrukcije tvrđave biće sagrađen hotel sa pratećim sadržajima, koji bi trebalo da bude smješten u sadašnjoj artiljerijskoj kasarni. Pored hotela, planirano je da bude sagrađen i kulturni centar sa ljetnom pozornicom, uslužni i turističko-informativni centar, gradski vrt, javna garaža, sportsko-rekreativni centar, da se uredi obala Vrbasa uz tvrđavu i pomenuti muzej.

(Srna/Intermezzo)

Related posts:

Ostavite komentar »