Bolesnoj djevojčici uskraćeno zdravstveno osiguranje

04/24/2013 0
Bolesnoj djevojčici uskraćeno zdravstveno osiguranje

Maljoletna djevojčica koju su roditelji još kao jednogodišnju bebu ostavili kod rođaka Jadranke i Željka Fedešin i pobjegli u Njemačku, pored toga što živi u teškim materijalnim uslovima u baraci koja samo što se nije srušila, već skoro godinu dana nije zdravstveno osigurana, a boluje od bronhitisa.

U Fondu zdravstvenog osiguranja kažu da su upoznati sa ovim slučajem, ali da oni po tom pitanju ne mogu ništa da učine.

- Djevojčica je bila osigurana preko oca, ali je nadležna njemačka služba dijete odjavila 31. avgusta 2012. godine. Jadranka Fedešin je dolazila kod nas i objasnili smo joj da postoje načini da se dijete osigura, a to je da bude osigurana preko Centra za socijalni rad ili preko same Jadranke, ali uz rješenje o starateljstvu – kaže portparolka Fonda Darija Filipović.

Odrekli se djeteta

S druge strane, Jadranka kaže da Centar za socijalni rad ne želi da joj izda rješenje o starateljstvu. Roditelji djevojčice prestali su da uplaćuju zdravstveno osiguranje sa obrazloženjem da nemaju novca, iako njen otac, kako ističe Jadranka, u Njemačkoj ima penziju i prima dječji dodatak, bez obzira na to što je dijete napustio. Jadranka kaže da novac od roditelja djevojčice, i kada ga dobiju, nije dovoljan da pokriju dugove, a kamoli da joj priušte nešto više. Zbog svega toga, ona je išla u Centar za socijalni rad, gdje su joj rekli da će pozvati oca.

Porodica Fedešin od Centra za socijalni rad je dobijala godišnji iznos od 50 KM, a naša sagovornica tvrdi da ove godine nije ni aplicirala za taj iznos, jer, kako kaže, sve to nije vrijedno “živaca i papirologije potrebnih da bi se to izganjalo”.

- To da djevojčica nije zdravstveno osigurana, saznala sam nedavno i to sasvim slučajno. Imala je sistematski pregled u školi, kada je ustanovljeno da bi trebalo da ode na pregled oka. Odmah sam otišla da ovjerim knjižicu, ali tamo me je dočekala vijest da roditelji od avgusta ne uplaćuju zdravstveno osiguranje. Ona takođe mora da ide i na inhalacije, a u posljednje vreme mnogo kašlje i prehlađena je i sve to iziskuje novac, što za lijekove, što za preglede. S obzirom na to da više nema osiguranje, ne možete ni zamisliti koliko mi je teško – kaže Jadranka, koja moli sve dobre ljude koji su u mogućnosti da pomognu ovoj djevojčici.

Patnje djeteta

Ona ističe da je najveći apsurd u cijeloj ovoj priči činjenica da joj Centar ne dozvoljava imenovanje za staratelja, iako su se roditelji pismeno odrekli djeteta, a djevojčica se izjasnila da želi da živi sa Jadrankom.

- Centar mi nije izašao u susret, jer su rekli da nemam novca ni uslove neophodne da budem staratelj. Nemam ga, slažem se, ali dijete ne želi kod roditelja. Sve što to dijete ima sam ja. Pitam se ima li iko u ovoj državi da se smiluje i pomogne, ako ne meni, onda ovom djetetu, koje nije zaslužilo da se ovoliko pati. Ipak, i pored svega toga, ona je vrlo dobar đak, najmirnije je dijete u razredu i nikada nikakavih problema sa njom nisam imala – kaže Jadranka Fedešin.

Iz Centra za socijalni rad do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore da li će preduzeti nešto po pitanju zdravstvenog osiguranja ove djevojčice, ali i uopšte cijelog ovog slučaja.

Ombudsman: Centar je dužan da preduzme mjere

Iz Ombudsmana za djecu Republike Srpske kažu da je odjavljivanje djeteta sa zdravstvenog osiguranja vrhunac cijele ove situacije. Naglašavaju takođe da pravo djeteta na zdravstveno osiguranje i pristup uslugama zdravstvene zaštite ne smije da bude dovedeno u pitanje.

- Ombudsman za djecu je u oktobru 2012. godine Centru za socijalni rad uputio preporuku da preispita postojeće rješenje centra, kojim je dijete povjereno na brigu trećem licu na određeno vrijeme, koje je određeno na način “dok se roditelji ne vrate”. Takvim rješenjem, dijete je od rođenja kod trećeg lica, a roditelji koji nisu u stanju da ispune socijalne potrebe svoje dijete su doveli u to stanje. Obaveza je centra da u okviru svojih nadležnosti preduzme sve mjere u cilju adekvatnog zbrinjavanja djeteta, što uključuje i zdravstvenu zaštitu – kaže Vesna Popović, stručni saradnik za odnose sa javnošću.

(Press/Frontal)

Related posts:

Ostavite komentar »