Izložba Ženska košulja u Muzeju Republike Srpske

04/19/2013 0
Izložba Ženska košulja u Muzeju Republike Srpske
U okviru proslave Dana grada Banjaluke, u Muzeju Republike Srpske, u nedjelju 21. aprila, sa početkom u 19.00 časova, biće otvorena izložba pod nazivom „Ženska košulja“.

Na izložbi će biti predstavljene 33 ženske košulje sa prostora sjeverozapadne Bosne, manjim dijelom sa prostora srednje Bosne i Posavine, i to u periodu s kraja XIX do sredine XX vijeka. Posjetioci će imati priliku da vide košulje iz oblasti Zmijanja, Imljana, Glamoča, Grahova, Janja, Kupresa, Debeljaka, Kotor Varoša, Prijedora, Sanskog Mosta, Dervente, Teslića, Doboja, Travnika, Gornjeg i Donjeg Vakufa i Jajca.

Ženska košulja je slika duše vezilje, naroda kojem je pripadala i oblasti u kojoj je živjela. Izrađivane su od lana, konoplje i pamuka, različitim tehnikama tkanja. Ukrašavane su raznovrsnim tehnikama veza. Zmijanjska košulja je jedina ukrašena vezom u tamnoplavoj boji, dok su ostale košulje u pravoslavnoj nošnji vezene u četiri boje, a u katoličkoj u dvije boje. Svaki motiv karakteriše njegova simbolika, simetrija i harmonija boja, kao i materijal na kojem je izrađen

Inače, u kolekciji košulja koja se čuva u zbirci tekstila Etnološkog odjeljenja Muzeja RS, od 1930. godine do danas,  sakupljen je 181 primjerak.

Autor izložbe je viši kustos etnolog Danijela Đukanović. Konzervatorske radove, odnosno pripremu eksponata za izložbu uradila je konzervator za tekstil Dragana Radoja, dok je dizajn izložbe uradila scenograf Dragana Purković-Macan. Izložbu prati muzejski katalog

(Intermezzo)

Ostavite komentar »