Neotkriveni svijet Dinarida

04/19/2013 0
Neotkriveni svijet Dinarida
Putem projekta „Parkovi Dinarskog luka“ i web stranice www.discoverdinarides.com, WWF poziva regiju i svijet da otkriju „neotkriveni svijet Dinarida“.

Najveći kanjon na svijetu poslije kanjona rijeke Colorado; najstarija i najveća evropska prašuma u koju ljudska noga još nije kročila; livada s više vrsta orhideja nego što ih ima cijela Velika Britanija; najveća podzemna vertikala na svijetu; najduža i najveća klisura u Evropi… Sve to krije regija Dinarskog luka!

Prepoznavši neopisivu ljepotu regije, kulturalnu različitost, a istovremeno nevjerojatnu sličnost, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF povezala je parkove prirode i nacionalne parkove od Slovenije do Albanije u mrežu Parkova Dinarida. Naša regija bogatstvom svoje biološke raznolikosti zaslužuje da stane uz rame najpoznatijim svjetskim turističkim odredištima, a mreža od 75 parkova, koji kroz inicijativu „Parkovi Dinarskog luka“ pronalaze put ka održivom turizmu, idealan je početak za to. Malo je mjesta na svijetu na kojima se u jednome danu može da vidi nevjerovatna močvara, otkriju fantastične špilje te pliva pod očaravajućim vodopadom. Malo je regija u kojima se, s jednim rezervoarom goriva, automobilom može da prođe kroz četiri zemlje, upoznaju različite kulture i uživa u najfinijim kulinarskim dostignućima.

Podstaknuti svim tim činjenicama, u kreativnoj agenciji Leo Burnett u Hrvatskoj su osmislili medijsku kampanju za promociju brenda „Parkovi Dinaridi“, koja od danas može da se nađe u mnogim štampanim medijima, na internetskim portalima te mnogim televizijama u cijeloj regiji. Priča u kojoj astronauti otkrivaju neotkriveni svijet i sve njegove specifičnosti temelji se na otkrivanju prirodnih rijetkosti naše regije, a sve u duhu priče koju je WWF počeo još prošle godine projektom „Parkovi Dinarskog luka“.

Glavni cilj projekta „Parkovi Dinarskog luka” je stvaranje platforme zaštićenih područja Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije, kroz umrežavanje parkova, studijska putovanja i razmjenu iskustava. Zajednička edukacija održava se o temi evropskih integracija, održivog turizma i klimatskih promjena, a prvi put se na regionalnom nivou provodi procjena vrijednosti zaštićenih područja.

„Dinarski luk svojom ljepotom, geografskim položajem i biološkom raznolikošću ne zaostaje za Karpatima, Alpama ili bilo kojom poznatom svjetskom ekoregijom. Aktivnosti projekta pomoći će izgradnji saradnje s privatnim sektorom i unapređenju svakodnevnog poslovanja kroz razmjenu iskustava i primjere dobre prakse. Vrijeme je da i Parkovi Dinarskog luka postanu brend“, ističe Leon Kebe, voditelj WWF-ovog projekta „Parkovi Dinarskog luka“.

(Intermezzo)

Related posts:

Ostavite komentar »