Neradni dani povodom prvomajskih i vaskršnjih praznika

04/19/2013 0
Neradni dani povodom prvomajskih i vaskršnjih praznika
U skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske, republički praznici su Međunarodni praznik rada, koji se praznuje 1. i 2. maja (srijeda i četvrtak) i Dan pobjede nad fašizmom 9. maj (četvrtak), saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

U dane praznika Republike, ne rade republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Vjerski praznici u Republici Srpskoj su pravoslavni Veliki petak koji se praznuje 03.05., a pravoslavni Vaksrs se praznuje prvi i drugi dan praznika 05. i 06. maj (nedjelja i ponedjeljak). Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti imaju pravo na plaćeni izostanak s radnog mjesta u te dane.

Vlada Republike Srpske će odrediti koji republički organi i organizacije su dužni da rade u dane praznika Republike i u kom obimu. Isto tako, načelnici opština, odnosno gradonačelnici će odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinica lokalne samouprave, radi zadovoljenja neophodnih potreba građana, dužni da rade u dane praznika Republike i u kom obimu.

(Frontal/Intermezzo)

Related posts:

Ostavite komentar »