Poslovni forum „Porodične firme – stub razvoja ekonomije“ u Banjaluci

04/22/2013 0
Poslovni forum „Porodične firme – stub razvoja ekonomije“ u Banjaluci
Centar za edukaciju Pro Educa organizuje prvi poslovni forum “Porodične firme – stub razvoja ekonomije, koji će se održati 15. maja u Banjaluci.

Poslovni forum će okupiti najvažnije privrednike i vlasnike porodičnih firmi iz Republike Srpske i regiona, predstavnike vlasti, međunarodnih organizacija, ambasada i strukovnih udruženja koji će imati priliku da slušaju iskustva uspješnih vlasnika i menadžera porodičnih firmi iz regije, te stručnjaka koji znaju kako prevazići sve izazove s kojima se mnogi privrednici suočavaju.

Pro Educa organizuje poslovni forum s ciljem upoznavanja javnosti, privrednika i predstvnika vlasti na svim nivoima o značaju porodičnih firmi koje predstavljaju stub razvoja ekonomije.

“Porodične firme u najrazvijenijim zemljama ostvaruju više od 50% GDP-a, stvaraju više od 60% zaposlenosti i otvaraju 75% novih radnih mjesta. U našoj državi se ovim firmama niko ne bavi i nemamo razvijenu strategiju kako pomoći vlasnicima ovih kompanija da prevaziđu prepreke sa kojima se mnoge suočavaju. Istraživanje koje je realizovala Pro Educa sa vlasnicima porodičnih firmi u Republici Srpskoj pokazalo je da 64,4 % firmi na visoke pozicije ne zapošljava “neporodične” menadžere, kod skoro 50 % firmi nije poznato ko će biti nasljednik, a 29 % vlasnika firmi je u ovom trenutku pred penzijom. Kod skoro 60 % njih prihodi su se u 2012. godini smanjili, a 77,4 % smatra da entitetska vlast ne preduzima dovoljne mjere za poboljšanje uslova poslovanja. Sve su to pokazatelji da vlasnicima porodičnih firmi treba pomoć u pravljenju strategija za dalje poslovanje i sigurni smo da će svi oni koji posjete ovu konferenciju dobiti veoma korisne savjete i preporuke od ljudi koju su prošli sličan put ili su pomogli drugim veoma uspješnim porodičnim firmama”, rekao je Dragan Močević, autor projekta.

Teme na poslovnom forumu “Porodične firme” će biti zanimljive firmama koje zapošljavaju pet, 50 ili 500 ljudi. Predavači će govoriti o izazovima upravljanja porodičnim firmama, selekciji kadrova i odabiru nasljednika, privlačenju investitora, odnosu među članovima porodice, a panel diskusije će pokušati da daju odgovor o izazovima koji stoje pred porodičnim firmama i mjerama koje država treba da napravi kako bi unaprijedila poslovanje porodičnih firmi.

U cilju podizanja svijesti o značaju porodičnih firmi u BiH, Pro Educa nakon Banjaluke planira organizovanje poslovnog foruma na ovu temu u Sarajevu.

Više informacija o poslovnom forumu svi zainteresovani mogu pronaći na www.porodicnefirme.com.

(Frontal)

Related posts:

Ostavite komentar »