Techno na Dance Areni

04/25/2013 0
Techno na Dance Areni
EXIT s ponosom predstavlja nastupe trojice vizionara elektronske muzike koji svojim radom pomjeraju granice techno žanra. DJevi i producenti Jeff Mills, Mathew Jonson i Gregor Tresher, uz već potvrđene Pan-Pot i Matador Live, tokom svojih nastupa na Dance Areni predstaviće publici istoriju i beskompromisnu snagu techno zvuka.

Jeff Mills na Dance Arenu donosi svoju neponovljivu tehniku miksovanja i stil koji je umnogome uticao na razvoj kompletnog techno pokreta. Ovaj DJ, producent, muzičar, fotograf, reditelj i, prije svega, umjetnik ne posustaje ni poslije više od dvadeset godina na sceni. Uspjeh pokretača detroitske techno škole, osnivača najpoznatije urbane muzičke organizacije Underground Resistance i nosioca titule Viteza Umjetnosti Francuske leži u konstantnoj inovaciji: „Nikada nisam bio osoba koja se drži prošlosti. Kada sam napustio Detroit i Underground Resistance, ostavio sam ih zauvijek. To možda nije bila dobra stvar, ali mi je pomogla u stvaranju novih ideja.“

Mills je jedan od najproduktivnijih stvaralaca techno žanra sa preko dvadeset albuma i više od stotinu drugih izdanja. Istražujući granice, smjestio je techno muziku u nesvakidašnje okruženje, koristeći je kao podlogu za njemi film Fritza Langa „Metropolis“ iz 1927. godine i kao pratnju simfonijskom orkestru. Jedan je od prvih DJeva koji su počeli da koriste tehniku miksovanja muzike na tri gramofona, pa korišćenje više od 70 različitih ploča tokom jednog sata njegovim nastupima daje izraženu dinamiku.

Kanadski producent Mathew Jonson, kao i Mills, figurira kao predstavnik škole slobodne misli techno muzike. Neopterećen trendovima, Jonson je stvorio svoj karakteristični stil kombinujući analognu tehnologiju i dramatične tonove. Numere ovog majstora atmosfere su dio kataloga prestižnih etiketa Kompakt, Sub Static i M_nus. Posle Berlina, Majamija, Ibice i Tokija, Mathew Jonson će i publici Dance Arene predstaviti svoje viđenje techno muzike kroz spektakularni Live nastup.

Putovanje kroz istoriju techno muzike upotpuniće Gregor Tresher, njemački producent, koji će se publici Dance Arene takođe predstaviti Live nastupom. Njegova muzika prožeta dubokim bas linijama i jakim uticajem elektro muzike ’80ih godina lako je našla put do šire publike, pa je 2008. godine njegova pjesma „A Thousand Nights“ bila najprodavanija techno numera na internetu. Dok ga izdavačke kuće Drumcode i Ovum opisuju kao beskompromisnog, sigurno je da će tokom svog premijernog nastupa na EXITu pokazati publici najbolje iz svog tehno arsenala.

Aktuelni i traženi berlinski dvojac sa etikete „Mobilee records“, Pan-Pot, oduševiće publiku svojim karakterističnim zvukom, dok će Matador svojim Live nastupom potvrditi status jednog od najperspektivnijih imena techno scene.

Pored najnovijih izvođača koji če nastupiti na Dance Areni, zvijezde koje su potvrdile svoj dolazak na EXIT 2013 su Atoms For Peace, Bloc Party, CeeLo Green, Fatboy Slim, Snoop Dogg aka Snoop Lion, Chase & Status DJ set & Rage, Diplo, DJ Fresh live, Dubfire, Eric Prydz, Rudimental live, SBTRKT, Seth Troxler, Ana Popovic i mnogi drugi.

(Intermezzo)

Ostavite komentar »