U aprilu besplatni pregledi kože

04/19/2013 0
U aprilu besplatni pregledi kože
 Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen pozvao je građane da tokom kampanje “Evromelanoma”, od 22. do 26. aprila, obave besplatne preglede kože u 30 zdravstvenih institucija širom BiH, radi prevencije i ranog otkrivanja maligne bolesti – melanoma.

Sorensen, koji drugu godinu zaredom podržava ovu kampanju, pozdravio je danas u Sarajevu održavanje zdravstvene kampanje koja se prvi put zajednički organizuje u cijeloj BiH.

“Drago mi je da je to tako, posebno ako znamo da danas 54.000 Evropljana boluje od ove bolesti. Sretan sam da su se dermatolozi iz cijele zemlje uključili u ovu akciju i pozivam građane da iskoriste priliku i posjete dermatologe”, rekao je Sorensen novinarima u Sarajevu.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović naveo je da je 2010. godine, prema podacima Instituta za javno zdravstvo Srpske, učestalost melanoma na 100.000 stanovnika iznosila 25 muškaraca i 22 žene, a da su u prošloj godini evidentirana 44 novooboljela lica.

Latinović je rekao da su ograničeni skrining pregledi 1.320 učenika od 15 do 19 godina otkrili jedan melanom, 17 displastičnih i dva gigantna nevusa, te da je na osnovu rezultata izvršeno 19 preventivnih operacija.

“Svjesno visokog procenta mortaliteta od malignih bolesti, Ministarstvo zdravlja Republike Srpske je izradilo, a Narodna skupština Srpske 2002. godine usvojila program politika i strategija razvoja zdravstvene zaštite, u okviru koje je definisana strategija prevencije i kontrole nezaraznih bolesti čiji je cilj smanjiti smrtnost od malignih bolesti”, naglasio je Latinović.

On je istakao da se program prevencije i kontrole nezaraznih bolesti od 2004. godine provodi u 54 doma zdravlja u Republici Srpskoj.

“Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite podržava Udruženje dermatologa Republike Srpske u provođenju akcije besplatnih pregleda kože od 22. do 26. aprila kod 37 dermatovenerologa zaposlenih u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama”, rekao je Latinović.

Posebno je naglasio da Ministarstvo želi podstaći i podržati Udruženje dermatovenerologa da u saradnji sa Komorom doktora medicine Republike Srpske organizuje sertifikovana predavanja za doktore, posebno porodične medicine, kako bi se pojačala pažnja prema malignim tumorima kože, njihovoj prevenciji, ranom otkrivanju i uspješnom liječenju.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Marina Bera kazala je da je stopa oboljenja kože u Federaciji BiH 22 oboljela na 100.000 stanovnika, te da je od svih umrlih, jedan odsto umrlo od karcinoma kože.

“Ako se ovi karcinomi na vrijeme dijagnostifikuju i na vrijeme liječe, oni su izlječivi. Posebno je značajno što se ova kampanja organizuje u cijeloj BiH u različitim zdravstvenim ustanovama i na javnim mjestima”, kazala je Bera.

Doktor Faris Gavrankapetanović naveo je da je jedan od najvećih faktora nastanka raka kože ultraljubičasto /UV/ zračenje, te da su istraživanja dokazala da je pojava raka usko vezana sa opekotinama od sunca dobijenim još u djetinjstvu.

On je dodao da će, zbog toga, doktori, osim besplatnih pregleda, održati edukativna predavanja u školama o štetnosti UV-zračenja.

(Srna/Intermezzo)

Related posts:

Ostavite komentar »