Henkel ART. AWARD: Umjetnička nagrada za Srednju i Istočnu Evropu

05/09/2013 0
Henkel ART. AWARD: Umjetnička nagrada za Srednju i Istočnu Evropu

Ove godine Henkel Srednja i Istočna Evropa (Henkel CEE) dvanaesti put za redom dodjeljuje Henkel Art.Award. Umjetnički konkurs namijenjen je kreativnim vizuelnim umjetnicima iz 23 zemlje u regionu.
Nagrada se dodjeljuje u saradnji s KulturKontaktom Austrija i Muzejom savremene umjetnosti u Beču (Museum der Modernen Kunst Stiftung Ludwig Wien – MUMOK). Pobjednik će uz novčanu nagradu u iznosu od 7.000 evra, osvojiti i mogućnost izlaganja radova u svojoj zemlji i samostalnu prezentaciju u MUMOK-u u Beču. Ukupna vrijednost nagrade je 35.000 evra.

„Umjetnost pridonosi međusobnom razumijevanju, a tako i pozitivnom suživotu među ljudima“, kazao je Günter Thumser, predsjednik Henkel CEE. “Našim konkursom Henkel Art.Award. želimo dodatno promovisati ove vrijednosti u Istočnoj Evropi.”

Ove godine Henkel Art.Award. ponovno će odati počast iznimnim i inovativnim radovima vizuelnih umjetnika iz područja slikarstva, crtanja, fotografije, videa i instalacija. Ugledni međunarodni žiri će se sastati na ljeto 2013. godine kako bi među svim pristiglim prijavama nominovali pet finalista koji će se takmičiti  za glavnu nagradu. Pobjednik će biti proglašen na svečanosti dodjele nagrada koja će se održati u Beču u novembru 013.

(Intermezzo)

Related posts:

Ostavite komentar »