Muzej RS – Priča o staklu iz Hrvatskog zagorja

05/24/2013 0
Muzej RS – Priča o staklu iz Hrvatskog zagorja

Kako se izrađuje i oblikuje staklo u Hrvatskom zagorju po tradiciji staroj stotinu godina? Posjetioci Muzeja Republike Srpske to će saznati na izložbi koja će u Muzeju biti otvorena 28. maja 2013. godine (utorak) u 19 časova.

Sa ovom interesantnom izložbom „Staklo i priča o staklu“ u Muzeju Republike Srpske gostuje Muzej Hrvatskog zagorja-Muzej Staro selo Kumrovec. O izložbi će govoriti autor izložbe Anita Paun-Gadža. Izložbu će otovriti gospođa Dunja Jevak generalna konzulica Republike Hrvatske u Banja Luci. Gostovanje ove izložbe u Muzeju Republike Srpske predstavlja nastavak saradnje Etnološkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske i Muzeja Hrvatskog zagorja.

Ova dva muzeja učestvovali su na zajedničkom projektu CRAFTATTRACT (RAFTATRAKT). U ovom projektu učestvovale su zemlje u regionu koje se bave istraživanjem starih zanata u kontekstu zaštite nematerijalne kulturne baštine.

U ovom programu dogovorena je razmjena izložbi tako da će poslije gostovanja Muzeja Hrvatskog zagorja i Muzej Republike Srpske u oktobru ove godine gostovati u Muzeju Staro selo Kumrovec sa vrlo atraktivnom etnološkom izložbom „ Nakit „ koja predstavlja tradiciju izrade nakita kujundžijskim zanatom.

Izložba „Staklo i priča o staklu” će poster -prezentacijom i eksponatima predstaviti bogatu tradiciju izrade stakla i njegovog oblikovanja koja je prisutna u Hrvatskom zagorju nekoliko stotina godina. Na izložbi će biti prikazan postupak dobijanja predmeta od stakla na tradicionalan način (puhanjem stakla), biranja i proučavanja predložaka predmeta od stakla te oblikovanje, brušenje i estetsko dotjerivanje staklenih predmeta, što uključuje graviranje, matiranje i oslikavanje. Kako piše kustos izložbe, zahtjevan posao puhača, ljevača i brusača stakla izučili su mnogi stanovnici Hrvatskog zagorja. Svaki je majstor staklar, zahvaljujući velikom umijeću bio je zaslužan za doživljaj ugode i zadovoljstva. Osim upotrebnih predmeta, staklari su izrađivali i ukrasne predmete koje i danas možemo vidjeti u svakom domu.

(Frontal)

Ostavite komentar »