Panel diskusija o medijskim sadržajima

05/28/2013 0
Panel diskusija o medijskim sadržajima

Udruženje Nezavisnih Stvaralaca i Aktivista GETO organizuje panel diskusiju na temu „Produkcija medijskih sadržaja u kontekstu tržišnih i političkih uslovljenosti“, koja će se održati 30.05.2013. (četvrtak) u Medija Centru Alternativne Televizije sa početkom u 14:00 časova.

Panelisti su Gordana Katana, Srđan Puhalo, Vuk Bačanović i Svetozar Krstić. Moderator je Aleksandar Trifunović.

Svjetski dan slobode medija se obilježava 3. maja svake godine, s ciljem podizanja svijesti o značaju slobode štampe ali i da bi podsjetila državne vlasti da je njihova dužnost da poštuju pravo na slobodu izražavanja. Univerzalnom dekleracijom o ljudskim pravima je zagarantovana sloboda izražavanja a samim tim i sloboda medija, što proizilazi iz člana 19. u kojem se navodi – „Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvata i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obavještenja i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice“.

U prošlogodišnjem izvještaju nevladine organizacije Freedom House, Bosna i Hercegovina je uvrštena u djelomično slobodne zemlje u kategoriji Istočne Evrope te na taj način zauzela 14. mjesto. Indikatori u istraživanju ove nevladine organizacije su ekonomsko, pravno i političko okruženje. Susjedne zemlje Srbija, Hrvatska i Crna Gora nalaze se ispred naše zemlje dok su Kosovo i Makedonija iza nas.
„Reporteri bez granica“ je rangirala Bosnu i Hercegovinu na 68. mjesto od ukupno 179. zemalja. Za razliku od predhodnog izvještaja naša zemlja je pala za deset mjesta. Srbija i Hrvatska su ispred Bosne i Hercegovine, a Slovenija kao najbolje rangirana zemlja bivše Jugoslavije nalazi se na 35. mjestu.

Potreba da se govori o slobodi medija i njihovoj nezavisnosti, neproizilazi samo iz navedenih brojki već i zbog okruženja i prakse sa kojima se susrećemo.

(Intermezzo)

Ostavite komentar »