U junu šesti festival folklora Dukatfest

05/27/2013 0
U junu šesti festival folklora Dukatfest

Šesti međunarodni festival folklora “Dukatfest 2013″ biće otvoren 15. juna u Banjaluci, a tokom pet festivalskih dana predstaviće se folklorni ansambli iz cijelog svijeta sa više od 300 učesnika.

Portparol Festivala Sanja Vujinović rekla je na konferenciji za novinare da će folklorni ansambli sa tri kontinenta i ove godine predstaviti svoju kulturu i tradiciju u Banjaluci, Modriči, Gradišci i Prnjavoru.

Ona je dodala da će se na ovogodišnjem festivalu predstaviti folklorni ansambli: “Beograd” iz Srbije, “Otelo” sa Kipra, “Poznanj” iz Poljske, “Bezanka” iz Slovačke, “Uosinta” iz Litvanije, “Karmen Lopes” iz Kolumbije, folklorni ansambl Univerziteta države Idalgo iz Meksika, dok će BiH predstaviti pobjednik emisije “Igrajući, pjevajući” Radio televizije Republike Srpske /RTRS/.

Glavni urednik Zabavnog programa RTRS-a Sandra Đukanović rekla je da je ova medijska kuća i ove godine odlučila da podrži “Dukatfest 2013″ kao generalni medijski pokrovitelj, dodajući da RTRS svojim programom nastoji da sačuva od zaborava tradiciju, običaje i kulturu našeg naroda kroz različite emisije, između ostalog i emisiju “Igrajući, pjevajući”.

Portparol Nove banke Dragana Tatić rekla je da je “Dukatfest” manifestacija koja zaslužuje pažnju javnosti i koja približava kulture drugih zemalja, ali i našu kulturu prezentuje zemljama učesnicama festivala.

“Nova banka je to prepoznala i odlučili smo da i ove godine podržimo ove vrijedne ljude u njihovom projektu”, rekla je Tatićeva koja je organizatorima poželjela dobro vrijeme sve dane festivala.

Član žirija, etnolog Irena Medar–Tanjga rekla je da će se folklorni ansambli takmičiti u tri kategorije – najbolje predstavljanje, autentičnost i stil.

“Prošlje godine je uvedeno novo pravilo da svaka grupa-učesnik festivala ima svog predstavnika u žiriju”, pojasnila je Tanjga.

Ona je dodala da će predsjednik žirija i ove godine biti redovni profesor na Akedemiji umjetnosti u Banjaluci Milorad Kenjalović.

Međunarodni festival folklora “Dukatfest 2013″ biće zatvoren 19. juna.

(Glas/Frontal)

Ostavite komentar »