Zastava SRBiH postavljena i u Banjaluci

05/10/2013 0
Zastava SRBiH postavljena i u Banjaluci

Aktivisti i aktivistkinje iz Prijedora i Banja Luke su na 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom u Banjaluci, postavili zastavu Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine na zgradi u (nekadašnjoj) ulici Maršala Tita.

Ovim činom su građanke i građane htjeli podsjetiti na vrijeme kada su svi u BiH bili jednaki i ravnopravni pod jednom zastavom, te kada su antifašisti imali svoju aktivnu ulogu u kreiranju i upravljanju društva.

Učesnici ističu da u regionu vladaju korumpirane političke strukture koje iskorištavaju etničke tenzije radi svojih ličnih interesa i održavanja apsolutne vlasti, dok je antifašistička borba davno marginalizovana u korist novih političkih interesa.
Aktivista Nikola Kuridža naglašava da narodi u BiH žive u vremenu kada se vrši “politički dirigovana revizija naše zajedničke antifašističke prošlosti, uz uklanjanje spomenika antifašistima i proglašavanje nacističkih kolaboracionista narodnim herojima.”
“Ovim činom ne podržavamo komunističku ideologiju ili bilo koju političku stranku, nego podsjećamo građanke i građane Banjaluke da je borba protiv fašizma bila jedinstvena i zajednička borba svih naroda i narodnosti na ovom prostoru”, saopštio je Branko iz Banja Luke.

(Intermezzo)

Ostavite komentar »