Bez posla i doktori nauka

07/19/2013 0
Bez posla i doktori nauka

Prosječan broj nezaposlenih u Banjaluci u prošloj godini povećao se za 305 osoba u odnosu na isti period u 2011. godini, navedeno je u Informaciji o stanju u privredi i zapošljavanju u gradu, koja je usvojena na posljednjoj sjednici Skupštine grada.

“Za dvanaest mjeseci u prošloj godini, prosječan broj nezaposlenih bio je 18.498, dok je u istom periodu u 2011. godini iznosio 18.193 osobe”, stoji u ovoj informaciji.

Činjenica je da ovaj podatak predstavlja stalni rast nezaposlenosti od 2008. godine, kada su na Birou bile registrovane 15.724 osobe koje aktivno traže posao. Prema ovom dokumentu, broj radnika koji aktivno traži posao povećao se 176 osoba. Na radno mjesto čeka ček 46 magistara i doktora nauka.

“Najviše nezaposlenih osoba prema životnoj dobi su oni od 45 do 50 godina, njih 2.288, dok je mladih, čija se starosna strukutura kreće od 24 do 27 nezapsleno 1.595″, saopšteno je u ovom skupštinskom materijalu.

U ovoj informaciji je još navedeno da znatan broj evidentiranih nezaposlenih osoba ne traži aktivno posao, jer putem Zavoda za zapošljavanje ostvaruju finansiranje osiguranja za nezaposlene osobe i zadovoljenje drugih motivacionih faktora. U budžetu grada, kao mjere podrške zapošljavanju i samozapošljavanju, predviđeno je ulaganje 500.000, odnosno 260.000 KM.

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista RS – SWOT, kazao je da je manje oporezivanje rada te realizacija planiranih aktivnosti za zapošljavanje većeg broja ljudi neki od načina da bude smanjena nezaposlenost.

“Neću da slušam one koji tvrde da su vremena teška, da je ekonomska kriza, već hoću da mi nadležni konačno obezbijede posao”, rekla je S.V., koja traži posao već deceniju.

Nezaposleni koji aktivno traže posao

Stručna sprema                                                             Nezaposleni

Kvalifikovani radnici                                                       6.097

Srednja stručna sprema                                                 5.982

Nekvalifikovani radnici                                                  2.876

Visoka stručna sprema                                                  2.350

Nekvalifikovani radnici i sa nižom spremom              400

Visokokvalifikovani radnici                                           274

Magistri i doktori                                                             46

(Nezavisne/Intermezzo)

Related posts:

Ostavite komentar »