Email marketing – rastući trend e-poslovanja

07/24/2013 0
Email marketing – rastući trend e-poslovanja

U izvještaju američke kompanije Custora objavljenom nedavno navodi se da su online prodavci u posljednje četiri godine čak četiri puta povećali udio kupaca koje su pridobili putem emaila kao oblika direktnog marketinga.

Ovim vidom oglašavanja pridobijeno je 7% kupaca. Facebook je takođe postao prodajni kanal, ali sa još uvijek skromnim rezultatima. Twitter, prema rezultatima ovog istraživanja, nije pokazao dobre rezultate kao kanal prodaje, te se tako i ne može posmatrati.

U domenu kako pridobiti kupce najbolje rezultate daje tzv. organska pretraga, a slijede je plaćeni oglasi na pretraživaču Google, po modelu pay per click (plati po kliku).

Custora, kompanija čiji je proizvod istoimeni alat za naprednu analitiku namenjen online trgovcima, do ovih je rezultata došla analizom 72 miliona kupaca, koji su kupovine obavljali u 86 prodavnica na internetu. Pratili su odakle su dolazili kupci (email, Twitter, Facebook, Google…), kao i šta i koliko su kupovali unutar dve godine.

Email marketing je rastući trend u e-poslovanju, sa sve većim brojem prodavaca koji grade zajednice i prikupljaju email adrese, te na taj način prikupljene članove “prebacuju” u potrošače. Istraživanja su pokazala da su potrošači koji su došli do online prodavnica putem pretraživača pravili za 50% veće kupovine od svih ostalih. Organska pretraga je i dalje veoma relevantan prodajni kanal, sa blizu 16% kupaca dobijenih na ovaj način.

Facebook je sa 0.22% kupaca u 2011. godini pao na 0.05% u 2012., da bi u 2013. bilježio 0.17%. Twitter se niti jedne od posmatranih godina nije mogao izboriti za više od 0.01 procenta poslatih kupaca.

Baneri u 2013. godini daju nešto bolje rezultate nego inače (0.46%, u odnosu na 0.15% 2012. godine), što je tek nešto više od Facebooka, a tzv. affiliate saradnja daje daleko manje rezultate od referala – tek 0.96% naspram 6.39%.

Facebook ostaje dobar alat za razvijanje svijesti potrošača o brendu, kao i za komunikaciju i stvaranje zajednice, ali kada je prodaja u pitanju – rezultati su mu još uvijek zanemarljivi.

(marketingitd.com/Intermezzo)

Ostavite komentar »