Kratkofil Plus 2013: Kratki filmovi iz cijelog svijeta pred banjalučkom publikom

07/03/2013 0
Kratkofil Plus 2013: Kratki filmovi iz cijelog svijeta pred banjalučkom publikom

Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus održaće se od 24. do 28. jula u Banjaluci sa dnevnim projekcijama u Domu omladine i večernjim na tvrđavi Kastel.

U takmičarskom programu biće prikazana 44 filma sa svih krajeva svijeta, a publika će moći pogledati i odlične filmove u revijalnom programu festivala.

Festival će biti otvoren filmom „Heri Din Stenton: Djelimično fikcija” koji će biti prikazan poslije prvog bloka takmičarskog programa na tvrđavi Kastel.

Heri Din Stenton je legenda američkog filma. Igrao je u preko 150 naslova, među kojima su i „Pariz, Teksas”, „Osmi putnik”, „Zelena milja”, „Paranoja u Las Vegasu”, „Divlji u srcu”, i drugi. Rediteljka Sofi Iber snimila je prelijep, impresionistički dokumentarni film o ovom kultnom glumcu.

Pored ovog filma publika će na festivalu na Open Air-u na tvrđavi Kastel moći pogledati dokumentarce „Pussy Riot – Pank molitva”, „Čin smaknuća”, i neobičan omnibus „Košnice”, sa kojim će festival biti zatvoren.

Dokumentarni film „Pussy Riot – Pank molitva” biće prikazan 25. jula na tvrđavi Kastel. Ovaj film imao je premijeru na ovogodišnjem filmskom festivalu ”Sundance”, a film govori o priči svjetski poznatog benda čije članice služe kaznu u ruskim zatvorima, jer su izvele “aktivistički nastup” u pravoslavnoj crkvi u Moskvi.

Režiseri filma Majk Lerner i Maksim Pozdorovkin biće gosti festivala, a svi zainteresovani će moći razgovarati sa njima dan nakon projekcije filma, 26. jula u Domu omladine sa početkom od 12.30 časova.

Dokumentarni film „Čin smaknuća” (Act of Killing), režisera Džošue Openhajmera, u medijima je već okarakterisan kao jedan od najkontroverznijih dokumentaraca koji su snimljeni ikada, a publika će ga moći pogledati trećeg festivalskog dana, 26. jula na tvrđavi Kastel.

Festival će biti zatvoren filmom „Košnice” koji je nastao u koprodukciji Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba, filmske škole Sem Špigel iz Jerusalima, FAMU iz Praga, Međunarodne filmske škole iz Kelna, i Nacionalne škole za film i televiziju iz Londona.

Radi se o neobičnom omnibusu od pet kratkih filmova od kojih se svaka dešava u jednom od ovih gradova. Priče nisu poredane kao u klasičnom omnibusu, već su montirane slično jam session-u u muzici: počinje dio prve priče, pa se na njega nastavlja dio druge, pa na nju dio treće i tako dalje, što donosi jednu izuzetno zanimljivu dinamiku i dijalog između kultura ali i različitih umetničkih pristupa.

Cijeli projekat je sklopio Ivan Kelava sa ADU iz Zagreba kao svoj diplomski rad na katedri za produkciju.

PRATEĆI PROGRAM KRATKIH FILMOVA

Kao i ranije i ove godine Kratkofil Plus prikazaće nekoliko atraktivnih pratećih programa kratkih filmova. Publika će u okviru pratećih programa moći pogledati izbor filmova sa Bafte, Timishorta, Zubroffka, izbor filmova studenata sa Akademije umjetnosti u Banjaluci i program Prijatelji.

Kratkofil Plus nastavlja saradnju sa Britanskom akademijom za film i televiziju (BAFTA), pa će ove godine predstaviti program BAFTA i jedan blok filmova koji su koncentrisani na mlade filmske stvaraoce i filmove za mlade.

Na festivalu će se ove godine predstaviti i studenti Akademije umjetnosti Banjaluka sa svojim najnovijim filmovima. Nakon ove projekcije biće upriličeno i gostovanje predstavnika Evropske mreže za mlade filmske stvaraoce NISI MASA, čiji je Kratkofil Plus prvi član iz BiH. Tu će studenti i svi zainteresovani saznati na koje sve načine mogu sarađivati sa mladim filmašima iz cijele Evrope, što uključuje studijska gostovanja u drugim zemljama, učešća na seminarima i radionicama, kao i mogućnosti za koprodukcije kratkih filmova.

U programu Prijatelji biće prikazani filmovi autora bliskih festivalu, koji su zaslužili mesto na Kratkofilu, ali iz različitih razloga ne mogu biti u takmičarskom programu – bilo zbog učešća na drugim festivalima u BiH, zbog sadržine ili forme koji odudaraju od koncepta konkurencije, zbog mogućeg sukoba interesa ili zbog trajanja koje se ne uklapa u pravila za konkurenciju.

Posljednjeg dana festivala, u nedjelju 28. jula u 16 časova, biće prikazan film koji je nastao u okviru Kratkofil Plus Juniora.

ŽIRI

Žiri koji će odlučivati o nagradama čini će Božo Trkulja, filmski reditelj, animator, muzičar, pisac i filmski kritičar iz Zagreba koji je na prošlogodišnjem Kratkofilu Plus je osvojio nagradu za najbolji regionalni film za „Priču sa početka vremena”,Corina Schwingruber Ilić je švajcarska vizuelna umjetnica i rediteljka, a njen prethodni film „Tone strasti” osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac na prošlogodišnjem Kratkofilu Plus i Daniel Ebner, direktor i selektor Kratkofilovog partnerskog festivala Vienna Independent Shorts iz Beča.

ULAZNICA 1 KM

Ovogodišnji budžet Kratkofila Plus je manji nego ikada i zbog toga je organizacija festivala bila znantno otežana.

„Ovo je prelomna godina u kojoj ćemo vidjeti da li ćemo moći nastaviti da radimo. Zbog toga smo odlučili da uvedemo naplaćivanje simbolične ulaznice od 1KM za projekcije od 18 časova u Domu omladine i 21 čas na tvrđavi Kastel. Potrebno je naglasiti da ulaznice neće spasiti festival, ali će nam omogućiti apliciranje festivalskog projekta „Media programu” koji ima uslov da festival koji pomaže ima tačnu evidenciju posjetilaca koja se na jedini transparentan način može ustanoviti prihodom od ulaznica. Nadamo se da će nam publika pomoći u godini koja je najteža za festival i da ćemo naći način da održimo festival koji je privlačio veliki broj posjetilaca u proteklih šest godina”, istakli su organizatori festivala i zahvalili su se na podršci Vladi RS, Gradu Banjaluka i Američkoj ambasadi u BiH.

(Intermezzo)

Related posts:

Ostavite komentar »