Nevid teatar kreće na turneju po Republici Srpskoj

07/16/2013 0
Nevid teatar kreće na turneju po Republici Srpskoj

Nezavisna teatarska trupa Nevid teatar iz Banjaluke, 16. jula 2013. godine, u Loparama počinje svoju turneju u sklopu projekta „Edukativni program Nevid teatra” sufinansiranog od strane Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, koja 19. jula stiže i u Berkoviće.

Prije dolaska u Berkoviće, Nevid teatar će posjetiti i Bratunac, 17. jula. Turneja se nastavlja u septembru kada će Nevid teatar gostovati u Kostajnici i Derventi.

Edukativni program uključuje: organizovanje predavanja na temu: „O životu i djelu ruskog parodičara Danila Harmsa“; „Razvoj nekonvencionalnog pozorišta i različitih formi teatarskog izraza“; „Kultura kao izvozni proizvod“ i izvođenje predstave kabare apsurda „Slučajevi“ po Danilu Harmsu.

Prije svakog izvođenja pozorišne predstave, „Slučajevi“ po Danilu Harmsu, u opštini domaćina, kroz organizovano predavanje, publika će imati priliku upoznati se i o životu i djelu ruskog pjesnika, dramskog pisca, satiričara, prozaiste; jednog od najboljih ruskih satiričara i komediografa XX vijeka koji u prozi odbacuje klasičnu formu kratke priče, fabulu i psihologizam, stvarajući nov oblik “događaja” (Slučajevi), zasnovan na parodiranju tradicionalnih, ustaljenih veza u svakodnevici, šablona u ideologiji i istorijskom mišljenju, pa čak i književnoistorijskih shvatanja i poruka ruske klasike. Njegove drama “Komedija grada Peterburga” i “Jelizaveta Bam” prethode evropskoj drami apsurda. Predstavnici Udruženja građana „Nevid teatar“, uključeni u program, analiziraće trenutno stanje teatarske umjetnosti i generalno oblasti kulture, kako na lokalnom, tako i na entiteskom i državnom nivou kroz dijalog sa predstavnicima lokalnih vlasti u opštinama u kojem će biti implementiran program.

Predstava, kabare apsurda, „Slučajevi“ satiričan je dramaturški sklop sastavljen od niza zasebnih Harmsovih nadrealnih i apsurdnih kratkih priča, u kojima se svijet i ljudski životi u njemu pojavljuju kao neobjašnjivi i nepredvidljivi. Tok postupaka, ponašanja i sudbina tragikomičnih likova odvija se kroz njihove dogodovštine u grotesknim događajima koji se smjenjuju tako što se radnja preusmjerava novim, raznovrsnim, besmisleno, uspostavljenim okolnostima. Glumci i muzičari u ovoj nadrealističnoj – pantomimskoj igri, na sarkastičan i ironičan način ulančavanja događaja prikazuju istine ovoga svijeta na javi i ukazuju na ljudske mane. U beskrajnom prostoru glumci i muzičari su artisti, klovnovi, plesači, pjevači i horisti. Oni su u isto vrijeme elegantni, ekcentrični, besmisleni, slučajni, vickasti i bajkoviti. U predstavi igraju Božana Bijelić, Dejan Andrić i Marko Dukić, a režiju potpisuje Aleksandar Ilić. Dakle, „Slučajevi“ pod Danilu Harmsu je kabare apsurda koji slijedi principe savremenog fizičkog teatra i teatra pokreta.

(Intermezzo)

Ostavite komentar »