U Muzeju savremene umjetnosti RS nova izložba „Nadežda Petrović: s obe strane objektiva

07/31/2013 0
U Muzeju savremene umjetnosti RS nova izložba „Nadežda Petrović: s obe strane objektiva

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, u četvrtak 1. avgusta 2013. godine u 20 časova biće otvorena izložba „Nadežda Petrović: s obe strane objektiva“, autorke dr Jasne Jovanov , upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

Plod višegodišnjeg istraživačkog rada dr Jasne Jovanov, predstavlja svojevrsno otkriće u stvaralaštvu Nadežde Petrović (1873–1915).

Naime, fokusiranjem fotografije u okviru opusa najznačajnije slikarke Moderne, otkriva se do sada malo poznat aspekt njenog rada. Fotografije Nadežde Petrović svjedoče o njenoj izuzetnoj ulozi i značaju u srpskoj fotografiji, a posebno o činjenici da se radi o prvoj srpskoj umjetnici koja se kontinuirano bavila i ovim medijem.

Produkcija i postavka projekta dr Jasne Jovanov svojom atraktivnošću teme i multimedijalnom realizacijom – video, fotografije i printovi Nadeždinih remek djela, biće snažan susret sa umjetnošću i nevjerovatnim životom jedne od najznačajnijih ličnosti sveukupne srpske umjetničke i intelektualne istorije.

Izložba „Nadežda Petrović: s obe strane objektiva“, predstavljena je početkom godine  u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog  u Novom Sadu, a u martu u Galeriji Doma vojske Srbije u Beogradu, ovom izložbom Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obilježava 140 od slikarkinog rođenja.

Kustos banjalučke postavke je muzejski savjetnik dr Sarita Vujković,  a izložbu, koja će trajati do 1. septembra,  će otvoriti akademik Milivoje Unković.

(Intermezzo)

Related posts:

Ostavite komentar »