Za osnovce tri nova udžebnika

07/03/2013 0
Za osnovce tri nova udžebnika

Naredne školske godine učenici pojedinih razreda u osnovnim školama dobiće nove udžbenike i prateće radne sveske i to za predmete geografiju, osnove informatike te tehničko obrazovanje.

Kako je saopšteno iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS, planom izdavanja udžbenika za školsku 2013/2014. godinu, koji je dostavilo resorno ministarstvo, predviđena je štampa novog udžbenika geografije za deveti razred kao i prateće radne sveske, te novih udžbenika i radnih svesaka za tehničko obrazovanje za šesti, sedmi, osmi i deveti razred.

“Za osnovnu školu planirane su i adaptacije i korekcije na udžbenicima za prirodu i društvo za III, IV i V razred i na udžbenicima i zbirkama zadataka za hemiju za VIII i IX razred”, pojasnio je Kerleta.

On je pojasnio da je štampanju novih udžbenika prethodio novi nastavni plan i program za određene predmete predložen od strane Republičkog pedagoškog zavoda, a usvojen od resornog ministarstva.

“Uglavnom je riječ o ažuriranju i modernizovanju sadržaja, posebno kada je riječ o udžbenicima informatike, izmjenama određenih nastavnih jedinica i činjeničnim i sadržajnim usaglašenostima”, pojasnio je Kerleta.

On je naveo da se Zavod, s obzirom na to da je javno preduzeće, odlučio za još jedan korak u cilju sigurnosti, a to je hologramska zaštita, koja će se naći na svim udžbenicima Zavoda.

“Kada su u pitanju cijene udžbenika, koje su već godinama na istom nivou, ni naredne školske godine neće biti poskupljenja.

“Zavod čini ogromne napore kako bi održao taj trend i zadovoljstvo je najaviti da smo uspjeli u toj namjeri kada je riječ o cijenama za narednu školsku godinu. Cijena jednog udžbenika za osnovnu školu u izdanju Zavoda je u prosjeku 7,50 KM, a radna sveska 5,50 KM izuzev udžbenika koji sadrže CD-ove kao dodatno nastavno sredstvo ili onih koji se koriste dvije godine, odnosno za dva razreda”, precizirao je Kerleta.

Rajko Grabovac, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Doboj, kazao je da štampanje novih udžbenika pokazuje da se prate novine i da se nova znanja uvrštavaju u nastavni plan i program.

“Sve izmjene na udžbenicima potiču od samih nastavnika, koji za određene sadržaje, smatraju da moraju biti uvedeni u udžbenike. Jeste da je kupovina novih udžbenika umjesto posuđivanja starih izdatak za roditelje, ali ako hoćemo da napredujemo i usvajamo nova znanja moramo se tome prilagoditi”, kazao je Grabovac.

U banjalučkoj knjižari “Kultura” kažu da iako su udžbenici tek stigli i pušteni u prodaju, već ih kupuju, jer roditelji žele na vrijeme da đake spreme za školu.

“Nema nekih velikih gužvi, jer smo tek dobili udžbenike, ali roditelji se dosta raspituju i prodaja se polako zahuktava”, kažu u ovoj knjižari.

U knižarama kažu da dosta dobro ide i prodaja polovnih udžbenika, jer su im cijene duplo niže nego cijene novih.

“Jedan korišteni udžbenik za osnovca košta oko tri marke u prosjeku, a komplet oko 70, dok je nov oko 159 maraka”, kažu radnici u knjižarama.

(Nezavisne novine)

Related posts:

Ostavite komentar »