Nove kružne raskrsnice u Banjaluci

08/19/2013 0
Nove kružne raskrsnice u Banjaluci

Prva privremena kružna raskrsnica u Banjaluci postavljena je juče u naselju Starčevica na mjestu gdje se ukrštaju ulica Majke Јugovića i Slobodana Kusturića.

Krstasta raskrsnica je gumenim elementima rekonstruisana u kružnu, a zbog toga je saobraćaj bio zatvoren od 4.30 do 19 časova.

U Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja su rekli da će pratiti kakve je rezultate dalo ovo eksperimentalno rješenje.

 

Na zvaničnom gradskom sajtu objavljeno je da je raskrsnica rekonstruisana primjenom montažno-demontažnih elemenata, koji su izrađeni od reciklirane plastike.

Elementi su veoma čvrsti i otporni na spoljašnje uticaje i opterećenje, a u toku montiranja su testirani na opterećenje od 25 tona.

Nadležni upozoravaju vozače da se pridržavaju postavljene saobraćajne signalizacije i napominju da vozila u kružnom toku imaju prednost, a vozači, koji ulaze u kružni tok iz bilo kojeg pravca, moraju da propuste vozila u kružnom toku.Vrijednost radova iznosi 29.000 KM, a izvelo ih je banjalučko preduzeće “Euroznak”.

Danas je u Banjaluci potpisan i ugovor o izgradnji kružne raskrsnice kod Gradskog mosta

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i direktor preduzeća “Kozaraputevi” Slobodanka Stevković potpisali su ugovor o izgradnji kružne raskrsnice kod Gradskog mosta u Banjaluci.

Prema informacijama iz Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, vrijednost ugovora iznosi 180.000 KM, a rok za izvođenje radova je 60 dana.

Već danas počeće pripremni radovi, a zvaničan početak izgradnje kružne raskrnice je 20. avgusta.

- Analiza saobraćajnih tokova pokazala je da se u sadašnjem načinu odvijanja saobraćaja pojavljuju veliki vremenski gubici, što izaziva gužve i čekanja, a bezbjednost saobraćaja nije bila zadovoljavajuća, jer se dešavao veliki broj saobraćajnih nesreća. Na osnovu provedenih analiza, odlučeno je da se pristupi izgradnji kružne raskrsnice – kažu u ovom odjeljenju.

Za vrijeme trajanja radova saobraćaj neće biti potpuno obustavljen, a iz Administrativne službe grada Banjaluka građane mole za razumijevanje i strpljenje.

Kada budu završeni radovi kod Gradskog mosta, to će biti četvrta kružna raskrsnica u Banjaluci.

(Agencije/Intermezzo)

Ostavite komentar »