U Muzeju RS izložba “Škola zmijanjskog veza”

08/19/2013 0
U Muzeju RS izložba “Škola zmijanjskog veza”
“Škola zmijanjskog veza” naziv je izložbe koja će u Muzeju Republike Srpske biti otvorena večeras 19. avgusta 2013. godine u 20h.

Autor izložbe je viši kustos etnolog Danijela Đukanović. Na osnovu inicijative Zavičajnog društva “Zmijanje”, Odjeljenje za nematerijalno kulturno nasljeđe Muzeja Republike Srpske  pripremilo je „zmijanjski vez“ za prvu nominaciju na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Na sjednici Komisije BiH za saradnju sa Uneskom ova nominacija je odobrena i upućena Unesku u Pariz. Nominacija je ušla u razmatranje za ciklus 2013 – 2014. godinu.

Na izložbi će biti prikazan zmijanjski vez kojeg su radile učenice iz Osnovne škole “Mladen Stojanović” Bronzani Majdan, Osnovne škole “Petar Kočić” Han Kola i djeca iz KUD Ribnik.

Izložba je rezultat višemjesečne Škole zmijanjskog veza koja se organizovala u navedenim školama na incijativu “Zavičajnog društva Zmijanje” a uz saglasnost Pedagoškog zavoda Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske i Muzeja Republike Srpske.

Vezilje, koje su prenosile znanja i vještine u osnovnim školama koje su učestvovale u školi zmijanjskog veza, su  Đuja Aničić i Marija Džajić. Škola zmijanjskog veza je uspješno realizovana jer učenice koje su učestovale u navedenoj školi zmijanjskog veza pokazale su da posjeduju razvijenu svijest o značaju očuvanja zmijanjskog veza i volje da se zmijanjski vez očuva i zaštiti prije svega edukovanjem i obučavnjem mlađih generacija o zmijanjskim vezilačkim tehnikama.

(Intermezzo)

Related posts:

Ostavite komentar »