Festival animiranog filma „Banjaluka 2013“ od 23. do 28. oktobra

09/24/2013 0
Festival animiranog filma „Banjaluka 2013“ od 23. do 28. oktobra
Šesto izdanje festivala animiranog filma u Banjaluci „Banjaluka 2013“ se održava od 23. do 28. oktobra. Ovogodišnji festival će zbog minimalnih finansijskih sredstava, prvenstveno zbog skromne podrške festivalu od strane pokrovitelja Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, koje je konkursom dodjelilo 12.000 KM, biti održano u obliku jače revije filmova.

 Po prvi put, ove godine festival neće dodjeliti ni novčanu nagradu za najbolji film festivala, biće smanjen broj članova žirija festivala, a neće biti upriličena ni jedna autorska retrospektiva. Brojni programi i svjetski poznati animatori su otkazani, dok će festivalu prisustvovati samo malobrojni regionalni animatori.

U skladu sa dosadašnjim konceptom festivala da predstavi jednu od velikih nacionalnih kinematografija animiranog filma, ove godine u fokusu festivala animiranog filma biće japanska animacija, koja će se predstaviti sa dva programa koja priređuje ASIFA Japan.Kao gosti festivala u okviru predstavljanja japanske animacije bili su obezbijeđeni Kodži Jamamura, najpoznatiji japanski animator i Sajoko Kinošita, animator, osnivač i direktor jednog od najznačajnijih svjetskih festivala animiranog filma u Hirošimi. Međutim, iako su bili dogovoreni još prije godinu dana, njihov dolazak je zbog teškog finansijskog stanja festivala morao biti otkazan, kao i dolazak kanadsko-holandskog animatora Pola Drizena, legende svjetske animacije.

Na festivalu će biti prikazano oko 150 filmova, od čega 66 u takmičarskim programima. U pratećim programima biće prikazani filmovi sa dječijeg festivala u Varaždinu, dva bloka savremene poljske animacije koje priređuje poljski festival „Anima & Etida“, program „Erotika“ u filmova Zagrebačke škole animiranog filma, program ruske animacije i brazilski dugometražni animirani film „Uma História de Amor e Fúria“, ovogodišnji dobitnik za nabolji dugometražni animirani film na najznačajnijem svjetskom festivalu animiranog filma u Anesiju.

Festival animiranog filma u Banjaluci je podržan od strane Svjetske asocijacije za animirani film (ASIFA), ima partnerske odnose sa desetak evropskih festivala, a uključen je i u koalaciju „CARTOON D’OR“ (evropsko udruženje za animirani film), kao jedan od najznačajnijih evropskih festivala animiranog filma koji učestvuje u nominaciji animiranog filma za nagradu najznačajnijog evropskog animiranog filma, evropskog pandana američkom Oskaru.

Pokrovitelj festivala je Ministrstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a ukupni budžet festivala je 18.500 KM.

(Banjaluka.com/Intermezzo)

Related posts:

Ostavite komentar »