Izložba oružja osmanskih Turaka u Banjaluci

09/23/2013 0
Izložba oružja osmanskih Turaka u Banjaluci

 

U Muzeju Republike Srpske u četvrtak 26. septembra 2013.godine u 19 časova biće otvorena izložba „Grad od željeza i sedefa“ oružje i vojna oprema osmanskih Turaka u Banja Luci (1527-1878).Autor izložbe je mr Bratislav Teinović, viši kustos istoričar.

Monografski katalog, simbolično naslovljen „Grad od željeza i sedefa“, svjedočanstvo je ratne prošlosti Banjaluke za vrijeme tristopedesetogodišnje osmansko-turske vladavine, koju na heritološki način najbolje podsjećaju preostaci u vidu oružja i vojne opreme, čuvani više od osam decenija u banjalučkom Muzeju Republike Srpske.

Banjaluka je grad od željeza, koja pred osmanskim Turcima predstavlja vojnu fortifikaciju u kojoj je od vladavine Ferhat-paše Sokolovića unutar svojih zidina imala stacioniranu tophanu i topolivnicu. Grad je od željeza, pogotovo kada se nakon svoga novog „Voban“ izgleda uspješno odbrani 4.avgusta 1737. od vojne kampanje austrijskog generala Hildburgshauzena.

U posljednjem vijeku osmansko-turske vladavine  Banjaluka je grad od sedefa, kojim su, kako početkom XIX vijeka svjedoči Prosper Merime, njeni puškari ukrašavali svoje oružje.

Na izložbi će biti izloženo oko stotinu eksponata.

(Frontal/Intermezzo)

Ostavite komentar »