Minhen – grad najboljeg piva

09/18/2013 0
Minhen – grad najboljeg piva

 

Minhen je glavni grad najljepše njemačke pokrajine Bavarske. Nalazi se u južnom dijelu države i predstavlja jedan od najvećih i najrazvijenijih industrijskih i kulturnih centara Njemačke.

Grad je veseo, čist, pun zelenila i prelijepe arhitekture. Ljudi su ljubazni, predusretljivi, nasmijani, a provod je zagarantovan u bilo koje vrijeme i na bilo kom mjestu.

Minhen je poznat i po najljepšim trgovima, gdje se sa sigurnošću može izdvojiti Marijenplac, centar Minhena sa starom i novom gradskom vijećnicom.

Karlov trg je čuven po kapiji zvanoj Karlstor, nastaloj u 14. vijeku, koja je jedna od malobrojnih preostalih građevina starog Minhena. Kapija je ulaz u pješačku zonu.

Preko puta trga nalazi se Palata pravde, monumentalno zdanje iz 19. vijeka u stilu italijanske renesanse. Kada zakoračite u zonu namijenjenu šetačima, sa lijeve i desne strane pred vama će se nizati butici, radnje renomiranih svjetskih firmi, ekskluzivni, a i restorani brze hrane.

Ništa ne košta posjeta Engleskoj bašti, minhenskoj oazi za opuštanje, smještenoj između rijeke Izar i centra grada, u kojoj vlada prava ležernost.

Pivnice na otvorenom, jedna na Kineskom tornju, a druga slikovito smještena na jezeru, spadaju u najljepše u Minhenu i dodatni su razlog da tamo provedete prilično opušteno poslijepodne.

Pivski vrtovi i Hale – nezaboravni kvart grada, posvećeni su pivu i ovoj industrijskoj grani koja je veoma razvijena upravo u Minhenu, u kojem se održava i jedinstveni festival piva na svijetu, čuveni “Oktoberfest”, tačnije na livadi Terezinvize je i najveća narodna zabava, a posjećuju je turisti iz cijelog svijeta.

Ali, uprkos tome što se uskoro održava najveći svjetski festival piva, ovaj grad može da ponudi mnogo više od kobasica sa zeljem i pola litre piva.

Od sofisticirane vinske scene do izazovnih koktel barova, Minhen ima za svakog ponešto. Na Odeonsplacu nalazi se, sada već kultni, Šauman bar. To je ona vrsta bara koja izgleda više kao lobi hotela s pet zvjezdica nego kao bavarska pivnica.

Šetnja po pijaci Viktualienmarkt je praznik za čula, tu se može pronaći sve, od starinskog, bavarskog do egzotičnog. Svakako dovoljno razloga da se posjeti ovaj magični grad u Njemačkoj.

Istorija

Prvi podaci o Minhenu potiču iz šestog vijeka. Krajem 10. vijeka i početkom 11. monasi osnivaju manastir koji se zvao Apud Munihen. Od toga potiče današnje ime ovoga grada. Godine 1158. Henrik Lav osniva grad kojem daje ime Minhen. U 15. vijeku počinje procvat Minhena, dok se u renesansi i baroku grade mnoge građevine koje i danas predstavljaju najljepše spomenike u Minhenu.

Usluge                                                      Cijene

Četiri noćenja  u hotelu                        od 320 KM

Ručak                                                              10 KM

Piće                                                                5 KM

Gradski prevoz                                               5 KM

(Glas Srpske/Intermezzo)

Ostavite komentar »