TomTato – nova biljka koja daje i paradajz i krompir

09/30/2013 0
TomTato – nova biljka koja daje i paradajz i krompir

TomTato je biljka nastala ukrštanjem popularnih biljaka koje se nalaze u gotovo svakoj bašti, paradajza i krompira
Niko nije mogao ni zamisliti kako će savršeno i skladno izrasti, krompir, tamo gdje mu je i mjesto – pod zemljom, a na stabljikama i do 500 sočnih plodova cherry paradajza. Kako je objavio britanski Guardian, biljka koja rađa paradajzom, a gomolj joj je krompir uzgojena je i puštena u prodaju u Velikoj Britaniji. Ovu biljku simboličnog imena, kompanija Thompson & Morgan prodaje za 14,99 funta.

“Ovo je 100 odsto prirodno, nije genetski modifikovano. Biljka je prirodna i sigurna, svaka je cijepljena rukom što je delikatan posao”, rekao je naučnik Michael Perry.

U Velikoj Britaniji već su uspijevali nakalemiti paradajz na krompir, ali Thompson & Morgan kažu kako je ovo prva komercijalno uspješna izvedba. “Već nekoliko godina pokušavamo uzgojiti TomTato, a konačni rezultat znatno je bolji nego što sam se nadao: stabljika je puna ploda čiji okus paradajz kupljenu u trgovini čini nejestivom, a uz to dobijete i dobar krompir za poslije u sezoni”, rekao je direktor kompanije Paul Hansord, za britanski Guardian.

“Bilo je veoma teško uzgojiti TomTato jer korijen paradajza i korijen krompira moraju biti jednake debljine da bi kalemljenje uspjelo, riječ je o operaciji za koju je potrebna velika stručnost. Bilo je sličnih proizvoda, ali kad biste ih dobro pregledali, ustanovili biste kako je riječ o paradajzu zasađenoj u posudu u kojoj je zasađen i krumpir. Naša je biljka jedna biljka i nema krompirova lišća”, dodao je.

Može se uzgajati i u zatvorenom prostoru i na otvorenom, važno je samo da budu u velikoj posudi ili u vreći. Sličan proizvod, nazvan Potato Tom, ove sedmice je pušten u prodaju u baštenskim centrima Novoga Zelanda.

Related posts:

Ostavite komentar »