Život u skladu sa hormonima

09/11/2013 0
Život u skladu sa hormonima

Ljekari smatraju da je najbolje da se žene jednostavno prilagode ritmu hormona, jer oni određuju raspoloženje, utiču na sposobnost za rad, na apetit, seksualnu želju…

U prvoj nedjelji poslije ciklusa estrogen, progesteron, ali i testosteron kreću uzlaznom putanjom, a žena osjeća novu snagu. Zato je to idealan trenutak da krenete sa novim projektima. Takođe, ovo je pravi period da otpočnete dijetu jer je progesteron još nizak, a kako raste u kasnijim fazama tako pojačava želju za hranom, prije svega za slatkišima.

U drugoj nedjelji poslije ciklusa estrogen dostiže kulminaciju, javljaju se plodni dani i libido je na vrhuncu, a predstavnice lepšeg pola osećaju se mnogo zavodljivije i energičnije. Sada je dobar momenat da se uhvatite ukoštac sa neprijatnim obavezama poput posjete zubaru, ali i da izađete u provod ili započnete emotivnu vezu jer je svaka žena u plodnim danima naročito šarmantna.

U trećoj nedjelji posle ciklusa, hormoni kreću silaznom putanjom i energija pada. Zato se koncentrišite na obaveze za koje je potrebno vrijeme i strpljenje poput sređivanja kuće ili garderobera, ovo je pravi period da osmislite planove za naredne korake u karijeri i životu, da se družite sa prijateljima. Pojačava se apetit kako raste progesteron i žena osjeća nadutost i apatiju. Umjesto slanih zanimacija i slatkiša, grickajte svježe povrće i voće koje će doprinijeti vašem zdravlju, ublažiće nervozu, a neće vam ugroziti liniju.

U četvrtoj nedjelji, kada žena ima mjesečni ciklus, naglo opada nivo progesterona i estrogena, smanjuje se proizvodnja hormona zadovoljstva seratonina i raspoloženje varira. Ovo je dobar period za mirovanje i uživanje sa porodicom, čitanje, lagane šetnje, posjetu manikiru i pedikiru, njegovanje lica i tijela. Kreativnost i intuicija dolaze do izražaja, pa se rađaju nove ideje i dolazi se do rješenja za životne probleme.

(Novosti/Intermezzo)

Ostavite komentar »