1000 cvjetova jasmina za 30 mililitara parfema

10/30/2013 0
1000 cvjetova jasmina za 30 mililitara parfema

Vjerovali ili ne, za samo 30 mililitara parfema ChanelN°5 potrebno je čak 1.000 cvjetova jasmina. Kako piše Blumberg, jasmin za “Šanel” bere se isključivo u gradiću Gras na Azurnoj obali, a već pet decenija uzgaja ga porodica Mil.
To je najskuplji jasmin na svijetu. Ima sladunjaviji miris, manje agresivan i mekši od egzotičnog jasmina. Parfem bi bio potpuno drugačiji da se cvijeće uzgaja na bilo kojoj drugoj lokalciji – ispričao je svojevremeno Žozef Mil.

“Šanel 5″ pojavio se u prodaji 1921. godine, a statistika kaže da se bočica tog parfema prodaje na svakih 55 sekundi. Njegova najbolja promoterka ikad bila je Merilin Monro, koja je tvrdila da ga stavlja i pred spavanje.

Jasmin za “Šanel 5” bere se ručno, a porodica Mil svake godine u vrijeme berbe – koja traje tri mjeseca, a počinje u avgustu – zaposli najmanje 70 ljudi za taj posao.

Bere se pet hektara cvijeća, a Žozef Mil kaže da jedna osoba obere otprilike pola kilograma cvijeća za sat.

Za kilogram latica jasmina potrebno je ubrati 8.000 redova. Ovaj naročiti jasmin iz Provanse je 20 do 30 puta skuplji od jasmina iz Egipta ili Indije.

Kultna kreatorka Koko Šanel je davne 1921. godine angažovala Ernesta Boa da napravi šest mirisa za nju – od kojih će izabrati jedan. Legenda kaže da je Koko izabrala broj pet, koji je inače bio njen srećan broj i – tako je nastao “Šanel 5”.

(Banjaluka.com/Intermezzo)

Related posts:

Ostavite komentar »