Autoput Banjaluka – Gradiška: Još uvijek ništa od naplate putarina

10/28/2013 0
Autoput Banjaluka – Gradiška: Još uvijek ništa od naplate putarina

Definitivnu odluku o početku naplate putarina na autoputu Banjaluka – Gradiška donijeće Vlada RS, a još se ni približno ne zna datum kada će to biti.
Iz “Autoputeva RS” su nam, naime, istakli da je još u toku analiza četiri pristigle ponude za izgradnju objekata na naplatnoj stanici Jakupovci, a kako smo već pisali, javni poziv za dostavljanje ponuda za izvođenje radova zatvoren je 8. oktobra ove godine.

U ”Autoputevima” ističu da će poziv za izbor nadzora nad izvođačem radova biti završen 8. novembra.

Kako nam je rečeno u “Autoputevima”, analiza konsultantske kuće “Mott MacDonald” je pokazala da autoput dnevno koristi oko 6.400 vozila. Ukoliko bi cijena cestarine približno iznosila tri marke, kako je nekoliko puta najavljivao resorni ministar Nedjeljko Čubrilović, pokazuje se da bi na osnovu naplate cestarina godišnji prihodi mogli biti oko 2,5 miliona maraka.

Međutim, u “Autoputevima” ističu da treba uzeti u obzir i činjenicu da dio vozila ne bi koristio autoput u slučaju uvođenja naplate, a očekuje se i povećanje broja vozila nakon izgradnje mosta na Savi kod Gradiške kojim će autoput biti povezan sa autoputem Zagreb – Beograd.

Osim toga, kako su istakli, cijena putarine još nije određena, te je moguće da ona bude i manja od tri marke.

“Broj od 6.400 vozila odgovara našim projekcijama u ovoj fazi eksploatacije autoputa, bez izgrađenog mosta preko rijeke Save. Puni broj vozila očekuje se tek poslije izgradnje i puštanja u saobraćaj mosta preko Save, a pogotovo poslije puštanja u saobraćaj autoputa Banjaluka – Doboj, čija je izgradnja počela u jesen 2012. godine”, istakli su u “Autoputevima”.

(Banjaluka.com/Intermezzo)

Related posts:

Ostavite komentar »