Koksaki virus prisutan i u BiH

10/24/2013 0
Koksaki virus prisutan i u BiH

Koksaki virus je bolest prljavih ruku koja je prisutna u Bosni i Hercegovini, a putem hrane i vode unosi se u organizam.
Koksaki virus pripada familiji enterovirusa, nalazi se u probavnom traktu zaraženih i može se širiti s osobe na osobu, upozorava Jelena Ravlija, glavni federalni epidemiolog, naglašavajući da se jedan od tipova ovih virusa često naziva uzročnikom bolesti šaka, stopala i usta, piše „Dnevni avaz“.

Prema njenim riječima, u većini slučajeva koksaki virus uzrokuju blage do umjerene simptome, slične gripi, koji spontano prolaze bez tretmana. Skoro 50 posto djece inficirane koksaki virusom ne pokazuju simptome, ali mogu biti izvor zaraze za okolinu.

„Moguće su ozbiljne infekcije poput virusne upale mozga, srčanog mišića, koje zahtijevaju bolničko liječenje. Osobito je opasna infekcija novorođenčadi koja se prenese s majki tokom ili neposredno nakon porođaja kada je dijete u riziku da razvije ozbiljne infekcije, i to meningitis, miokarditis…“, dodala je Ravlija.

Mirsada Hukić, direktorka Instituta za mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kazala je da se nakon ulaska u organizam virusi razmnožavaju u limfnom tkivu usta, ždrijela i crijeva.

„U malom procentu dolazi do prodora virusa u krv, nastaje viremija i rasijavanje virusa u razne organe2, dodala je Hukić, naglašavajući da se infekcija prenosi kontaktom ili kontaminiranom vodom

(ATV/Intermezzo)

Ostavite komentar »