Počeo popis, prvi rezultati za 90 dana

10/01/2013 0
Počeo popis, prvi rezultati za 90 dana

 

U BiH je danas počeo popis stanovništva, domaćinstava i stanova koji će koštati oko 46 miliona KM, a prvi rezultati biće poznati 90 dana od završetka izjašnjavanja stanovništva.Konačan posao u vezi sa popisom mora biti završen do polovine 2016. godine, a Agencija za statistiku objavljivaće rezultate sukcesivno, kako se koja knjiga bude završavala – nacionalna i vjerska pripadnost, obrazovna struktura stanovništva, ekonomske karakteristike, starosne karakteristike i slično…

Popis stanovništva ima izuzetnu važnost i za Republiku Srpsku i Federaciju BiH i lokalne zajednice. Na primjer, da bi neka lokalna zajednica uopšte aplicirala za razvojne projekte kod EU mora imati precizne podatke o broju stanovnika i druge podatke.

I popisnica za dijasporu urađena je u skladu sa zakonom, kao i metodološka uputstva.

Nadležni ističu da je većina kritičnih pitanja rešena zahvaljujući poboljšanoj koordinaciji i saradnji među statističkim institucijama.

Na važnost izjašnjavanja stanovništa ukazali su i najviši politički zvaničici Republike Srpske, koji su pozvali građane Srpske da se obavezno popišu i pomognu pri popunjavanju popisivačkih formulara. Naročito je skrenuta pažnja da se svako slobodno i odgovorno izjasni o svojoj nacinalnoj pripadnosti, jeziku, religijskoj pripadnosti i svim drugim važnim pojedinostima.

I Upravni odbor Međunarodne monitoring misije naglasio je značajno poboljšanje u tehničkoj pripremi popisa stanovništva.

Iz Evrostata ističu da je Upravni odbor, između ostalog, primjetio da je napredak ostvaren u vezi sa kontrolnim popisom, odnosno, poslijepopisnom anketom, te da pripreme za aktivnosti na obradi podataka uglavnom dobro napreduju.

Evrostat je preporučio pažljivo nadgledanje i pružanje podrške opštinskih komisija za popis, pošto se neke opštine suočavaju sa teškoćama u ispunjavanju obaveza o etničkom sastavu komisija.

Upravni odbor Međunarodnog monitoringa preporučuje statističkim institucijama da ispravno obavještavaju o aktivnostima koje se odnose na građane koje žive u inostranstvu, na primjer putem konzulata, da bi odgovorili na zabrinutost dijaspore u vezi sa uključivanjem u operaciju.

(Banjalukalive/Intermezzo)

Ostavite komentar »