Pretrpani autobusi velika opasnost

10/23/2013 0
Pretrpani autobusi velika opasnost

Putnici koji se svakodnevno voze gradskim prevozom upozorili su da su na pojedinim linijama autobusi toliko krcati da je izlazak na stanici zbog naguravanja nemoguća misija.
Dragana Romić sa Lauša, koja se svakodnevno vozi linijom broj 6, kaže da se u autobusu u jutarnjim časovima ne može ni stajati, a pronaći mjesto za sjedenje je misaona imenica.

Ni polazak u jutarnjim časovima nije riješio problem ogromnih gužvi – rekla je Romićeva.

Njena sugrađanka Mirjana Savić poručuje da situacija nije ništa bolja ni u poslijepodnevnim časovima.

Autobus je prepun, jer se tada ljudi vraćaju s posla, a djeca iz škole. Za to se mora pronaći rješenje – navela je Savićeva.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove Administrativne službe grada kazali su da su najopterećenije linije gradskog prevoza, zbog kojih građani imaju problema sa ulaskom i izlaskom na autobuskim stanicama, linije broj 6 Bistrica-Saračica-Autobuska stanica, 13 A Centar-Zalužani-Kuljani, 19 Srpski Milanovac-Centar, 13P Obilićevo-Petrićevac i 14B Autobuska stanica-Starčevica u periodu od 6.30 do osam časova.

Inspekcija je od početka godine obavila osam kontrola, ali ni u jednom slučaju nije utvrđeno da se autobusom prevozi veći broj lica nego što je propisano kapacitetom za to vozilo.

Kontrole su vršene na linijama za koje se sumnjalo da kapaciteti vozila ne mogu da odgovore zahtjevima za prevoz putnika, a i na linijama koje su prijavljivali putnici – rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Slaviša Sandić.

Dodao je da su na nekim linijama prevoznici poslije uvođenja ljetnjeg reda vožnje smanjili broj polazaka, a saobraćajna inspekcija je na osnovu izvršenih redovnih i kontrola po prijavama putnika predložila uključivanje dodatnih vozila na kritičnim polascima.

Za liniju broj 6 Bistrica-Saračica-Autobuska stanica uključeno je po jedno dodatno vozilo na polascima iz Bistrice u 6.25 i 7.05 časova, a isto je urađeno na polascima iz Saračice u 6.45 i 7.25 časova – rekao je Sandić i dodao da je na liniji 13 A Centar-Zalužani-Kuljani takođe uključeno jedno dodatno vozilo na polazak u 6.55 iz Kuljana-raskrsnica.

Naglašava da je na isti način riješen problem na ostalim linijama. Prema njegovim riječima, inspektori kontrolišu broj putnika koji se prevozi, naročito u jutarnjim časovima od 6.30 do osam časova.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović rekao je da ako je u autobusu broj putnika veći od broja koji je upisan u saobraćajnu dozvolu, to automatski ugrožavanja bezbjednost kako putnika u autobusu, tako i drugih učesnika u saobraćaju.

Ako su putnici zbijeni i ne mogu da reaguju pri kočenju i zaustavljanju vozila, to može dovesti do pada i povrede. To dodatno opterećuje samo vozilo, jer je vozaču teško da manevriše takvim vozilom – dodao je Jaćimović.

Zakon

Članom 129. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH je propisano da je u vozilu u saobraćaju na putu, osim u teretnim vozilima policije i oružanih snaga, dozvoljeno prevoziti onoliko lica koliko je označeno u potvrdi o registraciji, saobraćajnoj dozvoli.

Kako dodaje načelnik Sandić, većina autobusa u gradsko-prigradskom saobraćaju ima kapacitet od oko 90 mjesta za sjedenje i stajanje.

(Glas Srpske/Intermezzo)

Related posts:

Ostavite komentar »