Rusi napravili vakcinu protiv raka i već je koriste

10/31/2013 0
Rusi napravili vakcinu protiv raka i već je koriste

Naučnici sa Instituta za kliničku imunologiju, koja je dio sibirskog ogranka Ruske akademije medicinskih nauka u Novosibirsku, razvili su vakcinu protiv raka koja pacijentima produžava život, izjavio je Itar-Tasu direktor instituta profesor Vladimir Kozlov.
Vakcina je uspješno prošla klinička istraživanja, a trenutno se daje pacijentima u trećoj i četvrtoj fazi bolesti navodno im produžujući život za više od dva puta od očekivanog.

„Izvlačimo dendritičke ćelije iz ljudskog tijela i punimo ih antiagensima. Dendritičke ćelije ih zatim procesuiraju i potom ih ubrizgavamo u pacijenta. Kada se nađu u organizmu bolesne osobe ove ćelije izazivaju snažnu reakciju imunog sistema i aktivno se bore protiv tumora”, tvrdi Kozlov.

Kreacija instituta nije „klasična vakcina” koja se koristi da bi se spriječila bolest, već je u pitanju terapija, naglasio je profesor Kozlov.

Vakcina je efikasna protiv nekoliko vrsta raka – raka pluća, prostate i debelog crijeva.

Međutim, profesor naglašava da ne treba očekivati opštu vakcinu za maligne tumore, pošto oni ne mogu biti pobijeđeni samo jednom metodom. Zajedno uz dendričke ćelije, postoje i druge ćelije koje se bore protiv raka, tako da treba iskoristiti sva sredstva. Potreban je koktel koji će u potpunosti promijeniti imuni sistem kako bismo postigli takav efekat, tvrdi profesor za Itar-Tas.

On napominje da su korišćeni i drugi tipovi terapije, kao što su hemoterapija i terapija zračenjem, kao i da bi tretman trebalo prilagođavati svakom slučaju pojedinačno.

Po njegovim riječima, institut trenutno radi i na drugim preventivnim vakcinama, koje bi uskoro trebalo da budu predstavljene.

(Glas Srpske/Intermezzo)

Ostavite komentar »