Svečano otvorena zgrada Fakulteta političkih nauka

10/22/2013 0
Svečano otvorena zgrada Fakulteta političkih nauka

U kampusu banjalučkog Univerziteta danas je održana svečana ceremonija otvaranja zgrade Fakulteta političkih nauka, za čiju je gradnju iz Razvojnog programa Republike Srpske uloženo više od šest miliona KM.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će izgradnja zgrade ovog fakulteta biti značajna ne samo za obrazovanje i nauku, nego i za predstavljanje Republike Srpske i Banjaluke u svijetu.

Dodik je u obraćanju rekao da je ponosan na sve što je u prethodnom periodu uloženo i učinjeno u obrazovanju Republike Srpske, te da gradnja zgrade Fakulteta političkih nauka predstavlja veliki uspjeh.

“Društvo koje hoće da pokaže svoj obraz mora da to učini kroz sistem obrazovanja”, istakao je Dodik, najavljujući nova ulaganja u oblast obrazovanja u Srpskoj.

Prema njegovim riječima, u visokom obrazovanju Srpske neophodan je dalji rad na jačanju sistema kvaliteta i konkuretnosti diploma na tržištu rada u regionu.

On je dodao da javni univerziteti imaju posebnu odgovornost u kreiranju kriterijuma i školovanja kadrova, u vrijeme kada postoje pojedini privatni fakulteti koji “liferuju” kadar bez dovoljno znanja.

Sreću i uspjeh u daljem radu u novim prostorijama profesorima i studentima Fakulteta političkih nauka poželio je rektor Univerziteta u Banjaluci Stanko Stanić, koji se posebno zahvalio predsjedniku Srpske kao idejnom tvorcu projekta izgradnje zgrade ovog fakulteta, te Vladi Srpske koja je podržala ovaj projekat.

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Nenad Kecmanović rekao je da je nova zgrada Fakulteta sagrađena prema najvišim visokoobrazovnim, takozvanim bolonjskim standardima.

“Studenti i profesori do sada su trošili više vremena na hodanje između desetak lokacija na kojima su se održavala predavanja, nego na sama predavanja”, dodao je Kecmanović, ističući da je i u takvim uslovima Fakultet političkih nauka postigao brojne akademske uspjehe.

Kao najznačajnije rezultate rada, on je naveo osnivanje Instituta za društvena istraživanja, Diplomatsku akademiju Fakulteta, naučni časopis “Politeia”, te unapređenje naučno-istraživačkog rada, formiranje elektronske studentske službe i pojedinačne uspjehe profesora i studenata u naučnom radu.

Svečanosti povodom otvaranja nove zgrade Fakulteta političkih nauka prisustvovali su i predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednik Srpske Emil Vlajki, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Srpske Rajko Kuzmanović, ministri u Vladi Srpske, dekani, profesori i studenti Univerziteta u Banjaluci, te gosti iz javnog i političkog života Srpske.

Na svečanosti, koja je upriličena u novoopremljenom amfiteatru Fakulteta, prikazan je i film o Fakultetu političkih nauka, a najzaslužnijima za izgradnju zgrade uručene su plakete i zahvalnice Fakulteta.

(Agencije/Intermezzo)

Related posts:

Ostavite komentar »