Toyota na vodonik u prodaji 2015.

10/31/2013 0
Toyota na vodonik u prodaji 2015.

Toyota FCV-R sa pogonom na vodonične gorive ćelije imaće premijeru na sajmu automobila u Tokiju, krajem novembra 2013. Ovaj model biće ponuđen kupcima na probranim tržištima 2015. godine, kažu u japanskoj kompaniji.

 

Proizvođači automobila u poslijednje vreme imaju običaj da kao najavu premijere novog modela objave fotografije maskiranog test prototipa. Tako je Toyota, samo nekoliko nedjelja pre nego što će na domaćem, tokijskom auto-salonu izložiti model FCV-R, prikazala prototip ovog automobila oblijepljen kamuflažnom folijom.

Iako su detalji automobila brižljivo sakriveni, primjećuje se da produkcijski model izgleda znatno konzervativnije u odnosu na koncept iz 2011. Vjerovatno su u japanskoj kompaniji ovog puta odlučili da ne rizikuju sa neuobičajenim dizajnom konceptne verzije, pa Toyota FCV-R kao da predstavlja miješavinu Priusa i prethodne generacije Corolle.

Toyota nije objavila nove tehničke detalje, ali na osnovu podatka koje su iznijeli na sajmu automobila u Frankfurtu, automobil će sa jednim punjenjem moći da pređe do 680 km.

U kompaniji kažu da će FCV-R biti ponuđen kupcima na odabranim tržištim tokom 2015. godine. Osim razvijene infrastrukture, odnosno neophodnih stanica za punjenje, sigurno je da će kriterijumi za odabir zemalja u kojima će se ovaj automobil prodavati biti i platežna moć kupaca.

Naime, procijenjuje se da će Toyota FCV-R u SAD koštati između 50 i 100 hiljada dolara, a japanska kompanija planira da godišnje proda od 5.000 do 10.000 ovakvih automobila.

Više tehničkih detalja biće poznato nakon premijere modela Toyota FCV-R.

(Glas Srpske/Intermezzo)

Related posts:

Ostavite komentar »