Ugradio biosenzor veličine telefona u ruku (Video)

11/05/2013 0
Ugradio biosenzor veličine telefona u ruku (Video)

Biohaker u svoju podlakticu “ugradio” senzor veličine smartfona, koji prati njegove životne funkcije!
Ne, nije scenario novog filma “Slagalica strave”, nego istina: Tim Kenon je sebi u podlakticu ugradio biosenzor veličine smartfona, koji mjeri vitalne životne funkcije!

Biosenzor se puni bežičnim putem, a preko Bluetooth veze je povezan sa korisnikovim Android uređajem, putem kojeg komuniciraju. Tako senzor korisniku može da kaže kada dobije temperaturu, pogorša se stanje krvne slike ili dogodi neka druga promjena u organizmu.

Circadia 1.0, kako se projekat trenutno zove, trebalo bi da pomogne Timu da na vrijeme sazna i spriječi bolesti i druge tjelesne disfunkcije. On želi da “živi vječno” i muči ga to što ne može da vjeruje svom tijelu, pa je zbog toga 18 mjeseci radio na pronalasku i implementaciji ovog senzora, koji pod kožom može i da svijetli!

Circadia 1.0 će obavljati i komunikaciju sa pametnim kućama (kojih je u razvijenom svijetu sve više) i u odnosu na stanje korisnikovog organizma prilagođavati atmosferu u domu, ali i predlagati konkretne načine da se organizam dovede u “adekvatno stanje”.

“Modifikacija ljudskog tijela” na ovaj način u Americi nije dozvoljena, kao ni u većem dijelu svijeta, pa je Tim Kenon operaciju izvršio u Njemačkoj, kod doktora, koji je pristao na zahvat ubacivanja senzora, nakon što se sastao sa Timom. Ovakvi zahvati zvanično se još uvijek ne vrše nigdje u svijetu, pa ne postoje precizni podaci o tome šta je sve potrebno uraditi prije operacije, kao ni kako se uređaj i pacijent “podržavaju” na duže staze.

Operacija će, ukoliko bude odobrena koštati oko 200 dolara, prema procjeni Timovog doktora, a cijena biosenzora, koji će u budućnosti biti manji i lakši biće oko 500 dolara. Nažalost, kako medicina ne podržava ovakve oblike “dopune” ljudskog organizma biohakeri će za usađivanje senzora morati da se snalaze sami i to kod doktora “pionira” na ovom polju, što je, makar za nas, sasvim dovoljan razlog da odbijemo ovako nešto!

(Mondo/Intermezzo)

Related posts:

Ostavite komentar »